Van Gölü’ne sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan ‘vahşi depolama’ sistemli Van kent çöplüğü, ıslah edilerek elektrik enerjisinin sağlanacağı bir merkez haline getirilecek. Mevcut alanın rehabilitasyonunu yapmak ve elektrik enerjisi üretmek için değişik firmalarla görüşüldüğü belirtildi.

Van İl Özel İdaresi bünyesinde 2006 yılında kurulan ve 2014 yerel seçimleri sonrası kentte bulunan bütün belediyelerin ortak kararı ile Van Belediyeler Birliği şeklinde görev üstlenen Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetim Birliği (VANÇEB), 2015 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. VBB Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı Toplantı Salonu’nda VANÇEB Başkanı Cevdet Altındağ başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısına birlik üyeleri katıldı. Gündem maddelerinin görüşüldüğü meclis toplantısında, birlik encümenin belirlendi ve birliğin faaliyet raporunun görüşülmesi talepleri görüşüldü.

2015 yılı içerisinde yapılacak olan çalışmaların ele alındığı toplantıda, VANÇEB önemli bir karara imza atarak Özalp Yolu üzerinde bulunan arazide kullanılan şehir çöplüğünün ıslah edilmesi karara bağladı. Karar gereği, şehir çöplüğü olarak kullanılan alan ıslah edilerek elektrik enerjisinin sağlanılacağı bir merkez haline gelecek. Yine tüm ilçelerin çöpleri belirli günler dahilinde ilçe merkezlerinden alınarak bu merkezde ıslahları sağlanılacak. Daha önce 'Acil Lot' adı altında bir çalışmanın yapıldığı ve 37 dekar üzerinde çöpleri depolayan alanın valilik tarafından son verildiği belirtilen raporda, yine bu depo için harcanan 1 milyon 305 bin TL’nin boşa gittiği belirtildi. Şuan şehir çöplüğünde boşaltılan çöplerin vahşi depolama sistemi ile yapıldığı açıklanan raporda, bu alana dökülen çöplerin düzenli olarak dökülmesi gerektiği kaydedildi.

Mevcut alanın rehabilitasyonunu yapmak ve elektrik enerjisi üretmek için değişik firmalarla görüşüldüğü, yine daha önce kül oranın yüksekliği gerekçe gösterilerek enerji verimi itibariyle ‘yatırım yapılamaz’ denilen saha için 2 ayrı firmanın büyük ilgi gösterdiği açıklandı. Firmalarla yapılan ve daha sonra gerçekleştirilecek olan anlaşma gereği 3 aşamada hayata geçirilecek olan proje ile enerji karşılığı bütün projenin firma tarafından yürütülmesi, acil lot karşılığı belli bir süre enerjiden pay almama ve acil lotun birlik olanaklarıyla tamamlanıp enerji konusunun ayrıca değerlendirmesi maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Yapılan öneriler sonrası alınacak olan nihai kararlar sonrası VANÇEB çalışmalarını hayata geçirecek.