Van’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sonbaharda dağıtılması gereken yardım kömürlerinin Temmuz ayında dağıtılmaya başlanması şaşkınlığa ve tepkiye neden oldu.

Konuya ilişkin Cihan Haber Ajansı'na (Cihan’a) açıklamada bulunan Van ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Van’da kronikleşmiş ekonomik ve eğitim sorunları dururken yaz ayında kalitesiz ve hava kirliliğine yol açan kömür dağıtılmasını siyasi ahlaksızlık olarak nitelendirdi. Kalçık, Temmuz ayında yardım adı altında dağıtılan kömürlerin sosyal amaçlı değil; oy amaçlı olduğunu söyledi.

Kalçık, "İktidar, mayıs ayında yapılan seçimler öncesinde yardım adı altında bu kömürler dağıtırdı. Şimdi de erken seçimin konuşulduğu bir dönemde dağıtılmaya devam edilmesi manidardır. Bu kalitesiz kömürün dağıtılmasını tamamen siyasi içerikli buluyoruz."dedi.

Bölgedeki insanların kömürle zehirlendiğini kaydeden Kalçık, "Van’da sanayi yok. Buna rağmen çıplak gözle görünen bir hava kirliliği oluyor. Van, Türkiye’nin en kirli şehirlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Buna sebep ise dağıtılan bu kalitesiz kömürler. Yapılan analizlerde kalitesiz olduğu tescillendi. Bu durum ilgililerine aktarıldı ama ses yok. Yaz ayında yardım adı altında kömür dağıtılmasının iki nedeni var. Öncelik kendi yandaşı olan kömür madenlerine, satıcılarına ve taşıyıcılarına kazanç sağlamak ve tabii oy devşirmek. Yapılan tüm uyarıların dikkate alınmaması da ayrı bir tezatlık. Yaz aylarında kömür dağıtmak ahlaki bir şey değil. Bu halka saygısızlıktır ve çevreye zararı büyüktür. Kış aylarında kir bulutu Van’ı kaplıyor. Bunun tek nedeni ise işte bu dağıtılan kalitesiz kömür. Bu kömür onların yüz karasıdır." şeklinde konuştu.

Van halkının kış aylarında dağıtılan bu kalitesiz kömürler nedeniyle zehir solduğunu belirten Ali Kalçık, Van Büyükşehir Belediyesi'ni göreve davet etti. İlgilileri uyarmalarına rağmen sonuç alamadıklarını belirten Kalçık, Van’da halk hava yerine zehir solmaya başladığını kaydetti.

Özellikle Van Büyükşehir Belediyesi'ne büyük görev düştüğünü belirten Kalçık, bu kömürün şehre sokulmaması gerektiğini vurguladı. Şehre sadece kaliteli kömür girişine izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Kalçık, "Van’da deprem sonrası 20 bin TOKİ yapıldı. Buralara doğalgaz götürülmeden hızla konutlaşmaya gidildi. Buradaki bacalardan resmen zehir çıkıyor. Kışın yaşama imkanı kalmıyor, insanlar kışın evlerinin penceresini açamıyor. O bölgede yaşayan insanlar da akciğer ve KOAH hastalığı görülmeye başlandı. Astım hastaları dışarı çıkamıyor. Belediye öncelikle Kütahya Tavşanlı'dan getirilen bu kalitesiz kömürün şehre girişine izin vermeyecek. Sonra da şehirde doğal gazın kullanılmasını yaygın olarak sağlamalı." ifadelerini kullandı.


Söz konusu kalitesiz kömürlerle ilgili olarak yetkilileri uyardıklarını belirten Kalçık, girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade etti. Gözle görünen kirliliğe rağmen yetkililerin sesiz kalmasına anlam veremediklerini vurgulayan Kalçık, siyasi baskı olduğu aşikar. Ancak hiçbir yetkiliden ses çıkmıyor. Bunu da siyasi baskıya bağlıyoruz." dedi.

Gelen kömür yardımının hane sahibi yerine evdeki bir bayanın adına gelmesi ise ayrıca tepki çekti. Daha önce tüm yardımların hane sahibi adına geldiğini belirten köylüler, "İlginç olan yaz ayında gelen kömürün eşlerimizin adına gelmiş olması. Okuma yazma ve Türkçe bilmeyen bayanlarımızın adlarına yardım gönderilmiş. Açıkçası bu durum karşısında şaşkınız. Habersiz bir şekilde aniden kömür kamyonunu karşımızda görünce şaşırmadan edemedik. Özellikle bayanlarımız adına yardım göndermeleri ayrıca bizi daha da şaşırttı. Sanırım bu yöntemle siyasi olarak evdekileri etkilemeye çalışıyorlar." dedi.

"60 TORBA YERİNE 55 TORBA VERİLİYOR"

Kaymakamlıkların koordinatörlüğünde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ailelere gönderilen kömürlerin dağıtımında eşitsizlik olduğu gözlendi. Bazı bölgelerde 1,5 ton karşılığı gelen 60 torba kömür dağıtılırken bazı bölgelere 55 torba kömür verildi. Arada oluşan 5 torbalık farklıkla ilgili köylüler kendilerine bir açıklama yapılmadığını kaydetti.

Van’ın büyükşehir olması ile oluşan yeni ilçelerden Tuşba’da 10 bin 15 bin ton, İpekyolu ilçesine bağlı 50 mahallede ise yaklaşık 30 bin ton kömür imza karşılığı vatandaşlara teslim edildiği belirtildi.