Yabancılar, arsalarında ve arazilerinde üretecekleri projeleri 2 sene içinde ilgili bakanlığın onayına sunma durumunda. Aksi halde devletin bu taşınmazı bedelsiz geri alma hakkı bulunuyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Tapu Kanunu’nda yer alan, yabancıya arsa ve arazi gibi taşınmazların satışında uygulanan proje mecburiyetinin orta ve uzun vadede büyük bir sorun olacağına işaret ediyor.

Pek çok emlak firmasının yabancılara kanun ile ilgili açıklama yapmadığından yakınan Erilkun,“Açıklama yapılmayan, detayları öğrenemeyen yabancılar yatırımlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacak. Bu da ülke ekonomisine duyulan güvenin kaybına neden olacaktır.” uyarısında bulundu.


2014’ün 11 ayında yabancılara 17 bin 104 emlak satışı yapıldığını anlatan Erilkun, şunları ifade etti:

“Yabancıya satış önemli olduğu kadar konunun tüm yönlerine hakim olmayı gerektirir. Arsa satışında bu çok önemli detay ivmeyi bir anda aksine çevirebilir. Yabancıya arsa satışında 2 sene içinde üretilmesi gereken proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1734 sayılı genelgesine göre ilgili bakanlık tarafından onaylanması ve onayın tapu kütüğüne şerhi gerekmektedir. 2 sene içinde onaylanmış proje için bir belirtme yapılmadığı takdirde taşınmazın ediniminden itibaren 2 senenin sonunda Maliye Bakanlığı’nın mahalli birimine taşınmaz ya da sınırlı ayni hakkın tasfiyesi için bildirimde bulunulur. Geleceğini planlayarak arsa veya arazi alan yüzlerce yabancı yatırımcı bu kanuni detaydan habersiz. Ayrıca bir anda gayrimenkulünün devlet tarafından bedelsiz ve koşulsuz olarak geri alındığını öğrenmesi sektörü ve dolayısıyla Türkiye ekonomisini derinden sarsar.”