Okulların tatil olduğu dönemlerde; akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların okul dönemine kıyasla daha çok kullanılması ve internet hizmeti için alınan paketlerin bitmesini takiben veri kullanımlarının farklı fiyatlardan ücretlendirildiğini unutan vatandaşlar şok faturalarla karışlaşabiliyor. Vatandaşların kabarık faturalarla karşılaşmaması için uyarılarda bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), muhtemel fatura şoklarının önlenmesi için alınabilecek tedbirleri sıraladı.

Boş vakitleri tatil dönemlerinde artan ilk ve orta öğrenim çağındaki çocuklar, yüksek veri kullanımı gerektiren oyunları ya da videoları daha fazla indirebiliyor. Bu durum da ailelerin evlerinde abone oldukları genişbant internet (ADSL, fiber, kablo) veya mobil cihazlarında kullandıkları internet hizmeti için ayrılan aylık kotanın normalden daha çabuk bitmesine yol açıyor. Ödeme tipinin faturalı veya ön ödemeli olmasına göre değişmekle birlikte, internet hizmetinin normalden daha fazla kullanılması durumunda, aileler paket aşım ücretleri temel alınarak hesaplanan beklenmedik ücretlerle karşı karşıya kalabiliyor.

BİLGİLENDİRME MESAJLARINA KULAK VERİN; KABARIK FATURADAN KURTULUN

İşte BTK'nın ailelere kabarık faturayla karşılaşmamak için alınabilecek tedbirler: "Eğer sizin veya çocuğunuzun kullandığı cep telefonu veya evdeki genişbant internet aboneliği için seçtiğiniz ödeme tipi faturalı ise; beklenmedik yüksek faturalarla karşılaşmamak için tedbir alabilirsiniz. Paket veya kota aşımı halinde işletmeciniz tarafından uygulanacak paket aşım birim ücretleri hakkında bilgi sahibi olun. İnternet hizmetini aldığınız işletmeci tarafından, size ayrılan kotanın yüzde 80’ine ve yüzde 100’üne ulaştığınızda hizmet kullanımınız hakkında gönderilen bilgi mesajlarını dikkate alın. Bilgilendirme mesajında yer alan limite mesajı aldığınız anda değil de daha önce ulaşmış olabileceğinizi unutmayın (örneğin, 'son 12 saatlik kullanımlarınız dâhil değildir' şeklinde bir bilgilendirme olabilir). İnternet hizmetini aldığınız işletmecinin sunduğu internet kullanımınızı takip etmenizi sağlayacak araçlar veya uygulamalar hakkında bilgi edinin ve bu araçlardan/uygulamalardan faydalanın. Çocuğunuzun internetten indirdiği ve kullandığı uygulamaların kotanıza etkisini takip edin.
Eğer kotanızya da paketiniz bitmek üzere ise internet hizmetini aldığınız işletmeci ile görüşün ve paket/kota aşım ücretlerini nasıl azaltabileceğiniz ya da nasıl daha ucuza hizmet almaya devam edebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olun."