Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “80 ilde elektrik kesintisinin nedenini siber saldırıya bağlamak için erken. Ama siber saldırı da ihtimal dahilindedir.“ dedi.

Yıldız, Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı (PETROLEUM İSTANBUL) ile Elektrik, Doğalgaz ve Alternatif Enerji Ekipman ve Teknoloji Fuarı’nın (GAS & POWER NETWORK) açılış töreninde gazetecilerin elektrik kesintisinin nedenleri ile ilgili sorularını cevapladı.

“Kesintinin nedenleri ile ilgili net bir bulgu olmadığını belirttiniz. Bu zafiyet devam ediyor anlamına mı geliyor? Bir de siber saldırıdan söz edildi. TEİAŞ siber saldırıya ne ölçüde açık?” sorusuna Yıldız, şu karşılığı verdi:

“Bu cümleyi kullanmak için erken. Ama siber saldırı ihtimal dahilindedir. Türkiye’de şifreleme ve kriptolama yaptığınızda bunun deşifresinin hemen yanı başında olduğunu biliyoruz. Mühendislikte bu bilinir bir şeydir. TEİAŞ sisteminin siber saldırıya açık olup olmadığını bu cümlelerle açıklayabilirim. Bir yerde şifre ve kripto varsa 17-25 Aralık’ta bunun ne kadar delik deşik edildiğini gördük. Sistemin korunması, tehdit altında olmaması adına ekip çalışıyor. Ama ‘bu siber saldırı demem için daha erken. Sonuç böyle çıkmayabilir. Biz, ne varsa kamuoyuyla paylaşacağız. Bu teknik nedenlerle olabilir. Ama bu kadar 3 arızanın elektrik üretim santrallerinin devreden çıkarak yük atmanın daha ötesinde daha süratli sistemin çalışması bunun birer saniye ara ile 3 büyük şebekenin, iletim hatlarının devreden çıkmasını tetikleyen nedenlerin manipülasyon mu, teknik dayanaklarla mı, bu denli küçük bir ihtimalin olduğu mu, yoksa siber saldırıdan ileri geldiğini belirtmem için erken. Saniyeler mertebesinde hatta saniyelerin bir kısım bölümlerinde iki iletim hattının 17 salise ara ile açıldığını anlattı arkadaşlarım. Saniye bile böyle role kombinasyonu için büyük bir zaman dilimidir. Bunun için temkinli, sakin olacağız, doğruyu kamuoyu ile paylaşacağız. Böyle bir konu ihtimal dahilindedir, ama bunu ifade etmem için erkendir.”