Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta kırmızı mercimek ekiminin yaygınlaştırılması yönünde İl Gıda Tarım ve Havancılık Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Gıda ve Tarım Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri kapsamında 2015 üretim sezonu için Yozgat Merkez Musabeyli köyünde örnek ekimi yapılan kışlık Kırmızı ve yazlık yeşil mercimek demontrasyonu uygulandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, Yozgat’ta üretim çeşitliliği ile ilgili çiftçiye alternatifin sunulması doğrudan ekim yöntemi ile çevreyi korumak üretim maliyeti düşürmek yeşil ile birlikte kırmızı mercimeğinde üretilebileceği göstermek amacıyla Yozgat Baklagil Yayım Projesini uygulamaya koyduklarını söyledi.

Projenin Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüldüğünü ifade eden Özdemir, “Bu kapsamda Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte Merkez Musabeyli köyünde bir çiftçimizin 14 dekar arazisinde 4 çeşit kırmızı mercimek kışlık olarak ekimi yapıldı . 2015 bahar döneminde ise aynı tarla içerisinde ayrılan 2 parsele yazlık yeşil mercimek ekimi gerçekleştirildi. Bu ekimler tarla ikiye ayrılarak toprak işlemeli ve toprak işlemesiz doğrudan ekim metotları ile ekildi. Demonstrasyonun düzenli olarak takibi yapıldı ve önceki gün Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları ile birlikte ekim yapılan parsellerden verim, dane ve sap analizleri yapılmak üzere 15 metrekarelik alanlarda şahit hasatları yapıldı. Önümüzdeki günlerde tüm hasat işlemi gerçekleştirilecektir.” dedi.