Yunanistan, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun 4 aylık kredi desteği sağlaması karşılığında talep ettiği reformlar listesini gece yarısı kreditörlere gönderdi. Atina'ya yeşil ışık yakan Avrupa Komisyonu, "Atina'nın gönderdiği liste yeterince kapsamlı." açıklamasında bulundu.

Yunanistan'a 120 günlük kredi desteği daha vermeyi şartlı kabul eden Eurogroup, Atina tarafından gönderilen reformlar listesini bugün masaya yatıracak. Euro Çalışma Grubu (Euro Working Group) aracılığıyla Eurogroup üyesi ülkelerin maliye bakanlarına gönderilen liste, öğleden sonra yapılacak telekonferans toplantısında nihai onaya sunulacak.

Geçen cuma günü Atina'nın kredi anlaşmasını 4 ay daha uzatılmasına karar veren kreditörler, anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Yunanistan'ın reform listesini pazartesi (dün) gününe kadar AB'ye göndermesini istemişti. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, hafta sonu kreditörler ile diyalog halinde listeyi hazırlayarak dün gece yarısı gönderdi.

AB'den bir kaynak, Reuters'a verdiği demeçte, "Avrupa Komisyonu, listenin yeterince kapsamlı ve değerlendirmenin başarılı şekilde tamamlanması için iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyor." dedi. AB, Atina'nın özellikle vergi kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadele konusunda verdiği güçlü taahhütlerden cesaret aldıklarını da aktardı.

Gönderilen listede Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (SYRİZA) seçim kampanyası döneminde dile getirdiği vaatlerin ilk aşaması olan insani krizin önlenmesine yönelik 2 milyar Euro'luk iyileştirme yer aldığı belirtiliyor. Bu kapsamda hükümet, yoksul kesime destek amaçlı önlemleri hayata geçirecek.

LİSTEDE OLAN REFORMLAR

-Fakirlik sınırı altında kalan 300 bin aileye bedava elektrik (4 ayda toplam 1200 Kwh'a kadar)

-300 bin muhtaç aileye kupon karşılığında gıda yardım programı

-Bütün sigortalı ya da sigortasız tüm vatandaşlara sıfır katılıma kadar ilaçlar bedava verilebilecek

-İhtiyaç sahiplerine 25 bin konutluk barınak olanağı sağlanacak

-700 Euro'ya kadar emekli aylığı alan 1 milyon 262 bin 920 kişiye 13. aylığın ikramiye olarak yeniden verilmesi

-Uzun yıllar işsiz kalan ve fakirlik sınırı altındaki vatandaşların toplu taşımadan çok az bir katılım ücreti karşılığında yıllık taşıma kartından yararlandırılması

-Isınma yakıtı (fuel oil) ve araçların kullandığı dizelden alınan özel tüketim vergisi iptal edilecek

Hükümetin seçim öncesi vaatleri arasında yer alan ikinci aşama reel ekonomiye yönelik baskının kaldırılmasını amaçlayan vatandaşın vadesi dolmuş kamu borçları, takipteki banka kredileri ve birincil konutlara uygulanan ipotekin kaldırılmasına da yer verildiği öğrenildi.

Yunan hükümeti, yapısal reformlara ilişkin de şu taahhütlerde bulundu: Adil vergi sistemi, vergi kaçakçılığı ile mücadele, yolsuzlukla mücadele, petrol ve tütün kaçakçılığını önleme, kamunun toparlanması ve bürokrasinin azaltılması.

Kamuda işten çıkarılanların yeniden işe alınmasına dair herhangi bir maddeye yer verilmezken, 15 bin kişinin işe alınması işleminin yürürlükte olan bütçede zaten öngörüldüğü belirtiliyor.

Kreditörlerin karşı çıktığı, gayri menkul vergisi ENFİA, 12 bin Euro gelire kadar vergi muafiyeti ve asgari ücretin 751 Euro'ya yükseltilmesine ilişkin listede herhangi bir atıfta bulunulup bulunulmadığı ise bilinmiyor.

KAYNAK NEREDEN?

Yunan hükümeti, gönderilen reformlar listesinin çoğunun vergi kaçakçılığından elde edilecek gelirle finanse edileceği düşünüyor. Hazırda olmayan bu gelir kaynağı sebebiyle oluşacak finans boşluğunun nasıl doldurulacağı ise şimdilik bilinmiyor.

MART'TA GEREKEN NAKİT

Yunanistan'ın Mart ayında 7 milyar 270 milyon Euro borç, faiz ve bono, 1,5 milyar Euro maaş- emekli maaşı ve 1,3 milyar Euro da sigorta, tedavi ve sosyal yardımlar ödemesi var. Bu ödemelerin büyük bir bölümü henüz garantilenmiş değil.