Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede, artık eskiyen 1996 tarihli Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi üzerinde mutabakat sağlandı. Fakat müzakerelere geçmeden önce yapılacak ön çalışmaların bir yıl kadar sürmesi bekleniyor.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Nihat Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği ilişkisini ‘daha adil bir yapıya kavuşturmak ve derinleştirmek’ için yepyeni bir süreci başlattıklarını dile getirdi. Nihat Zeybekci, “Süreçten temel beklentimiz ilk olarak Gümrük Birliği’nin eşit bir ortağı olarak AB’nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımın sağlanmasıdır.” dedi. Zeybekci, karayolu kotalarının kaldırılması ve ticaret anlaşmalarına uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı çözüm bulunmasını da beklediklerini kaydetti.

TTIP KONUSUNDA BİLGİLENDİRME SÖZÜ

Avrupa Birliği ayrıca, ABD ile aralarında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda Türkiye’yi bilgilendirme sözü verdi. Türkiye, ABD ile varılacak TTIP anlaşmasına dahil olmaması durumunda AB ile Gümrük Birliği’nin sürdürülemez olacağını vurguluyor.

Bakan Zeybekci, yeni süreçte Türkiye’nin TTIP’e dahil olmasının da en önemli hedeflerden biri olduğunu vurguladı.

TTIP müzakerelerinin ABD ile AB arasında olduğunu vurgulayan Cecilia Malmström, Türkiye’nin bununla paralel bir anlaşma yapmasının ise TTIP imzalandıktan sonra ele alınabileceğini söyledi. Malmström, bu süreçte Türkiye’yi bilgilendireceklerini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, AB’nin TTIP’te olduğu gibi üçüncü ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin de otomatik olarak dahil olmasını istediklerini fakat ilk adım olarak TTIP sürecinden Türkiye’nin bilgilendirilmesini yeterli gördüklerini belirtti.