Ekoloji İzmir ve Olivtech fuarları, Fuar İzmir’de düzenlenen ortak törenle kapılarını açtı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zeytinin kutsal kitaplarda yer alan efsane bir ağaç olduğunu söyleyerek, “Zeytin barışın, yaşamın, ölümsüzlüğün sembolü; Akdeniz uygarlığının temeli. Üretimi de tüketimi de arttırılması gereken, ranta kurban edilmemesi gereken en kıymetli varlıklarımızın başında geliyor.” dedi. Kocaoğlu, eylül ayından itibaren İzmir’in, dünyanın en önemli fuarlarına evsahipliği yapmaya başlayacağını söyledi.

Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksi Fuar İzmir, MARBLE ve Boat Show'un ardından şimdi de aynı anda iki fuara evsahipliği yapıyor. Ekoloji İzmir-6. İzmir Organik Ürünler Fuarı ile Olivtech-5. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı, Başkan Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Kocaoğlu, Mermer Fuarı ile kapılarını açan Fuar İzmir’in şehrin sanayi, ticaret, tarım, hizmet ve turizm sektörlerine de büyük sıçrama yaptıracağını belirterek, “Bugün de iki fuarın açılışını birden yapıyoruz. Olivtech’te ilk yıl, yani 2011’de 120, geçtiğimiz yıl ise 184 katılımcı vardı. Bu yıl 206 katılımcımız var. Fuarcılığımızı büyütmek, bu mekanı Türkiye’nin en önemli fuar platformu haline getirmek zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ, çalışmalarını bu amaç doğrultusunda dünya genelinde sürdürecektir.” dedi.

KADİFEKALE’YE 600 FISTIK ÇAMI

6. Organik Ürünler Fuarı’nın, Türkiye’nin sertifikalı tek organik ürün fuarı olduğunu ifade eden Kocaoğlu, bu yılki Ekoloji Fuarı’nın anısına Kadifekale’de 600 adet fıstık çamı fidanı dikeceklerini aktardı. Kocaoğlu, “İZFAŞ olarak her iki fuar için de 11 ülkeden alıcılar getirip ağırlıyoruz. Organik tarıma katkılarımız artarak devam edecek. Toprağı, suyu, havayı korumadan kalkınmanın mümkün olmadığını çok iyi biliyoruz.” dedi.

Açılışa katılan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ise şunları kaydetti: “Barışın simgesi zeytinyağının buluşma noktası bu fuar. Zeytin, birçok sektörü yakından ilgilendiren bir ürün. TOBB'un çeşitli kuruluşlarla yaptığı ortak çalışmalarla bu sektörde farkındalık arttı. Üreticilerin ve alıcıların buluştuğu bu fuarlar, yeni iş bağlantıları için önemlidir. Gelişen teknolojilerin yanında doğallık da önemini korumaktadır. Tarım ürünlerindeki katma değerin arttırılmasında en önemli unsurlardan biri doğallıktır. Değerlerinin arttırılması için TOBB olarak çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir.”

SEKTÖRÜN LİDERLERİ İZMİR’DE BULUŞTU

Organik sektörünün İzmir’deki altıncı, zeytin ve zeytinyağı sektörünün ise beşinci buluşması, 19 Nisan 2015 Pazar günü sona erecek. Ekoloji İzmir’de Adana, Adıyaman, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Siirt ve Şanlıurfa'dan toplam 78 katılımcı yer alıyor. Fuar İzmir’in 11 bin 500 metrekarelik D holünde düzenlenen fuarda, organik gıdanın yanısıra organik tekstil, organik temizlik, organik kozmetik, organik mobilya, organik dekorasyon, organik oyuncak ve kırtasiye ürünleri gibi sektörlerde sertifikalı üretim yapan firmalar ürünlerini sergiliyor. Olivtech fuarında ise İngiltere’nin yanısıra Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve Tekirdağ'dan toplam 206 katılımcı yer alıyor. İZFAŞ, fuarlara Almanya, Avusturya, Çin, Fransa, Güney Kore, Lübnan, Senegal, Ürdün, İran, İtalya ve Yunanistan’dan alım heyetleri getirerek ağırlıyor.