Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Rusya ekonomisinin zor bir dönemde olduğunu, gelecek açısından iki alternatifin kendilerini beklediğini söyledi.

Davos’ta Sberbank’ın düzenlediği oturumda konuşan Şuvalov, “Rusya şu anda zor bir ekonomik süreçten geçiyor. Ekonomik durumumuz iyi değil. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen paniğe de gerek yok.” dedi.

Rusya’nın gelecekle ilgili farklı senaryoları olduğunu ifade eden Şuvalov, “Durum daha da kötüye gidebilir. Ya da 2009’da olduğu gibi Rusya’nın ihraç ürün fiyatları artar. Ancak bu Rusya ekonomisinin derin yapısal sorunları olduğu gerçeğini dışarıda bırakmaz.” dedi.

2008 krizinin ardından Rusya ekonomisinde modernizasyon sürecinin gündeme geldiğini, petrol fiyatlarının hızla artması üzerine bunun gündemden düştüğünü ifade eden Şuvalov, “Modernizasyon gündemi hızlı bir şekilde değişti. 2011-2012’de bir çok kişi her şeyin yolunda olduğunu düşünmeye başladı. Resmi olarak kriz tamamlanmış oldu. Ancak gerçekte biz krizi sonlandıramadık…” eleştirisi yaptı.

Ukrayna krizi ile birlikte Rusya’nın yapısal sorunları olduğu gerçeğinin bir kez daha gündeme geldiğini ifade eden Şuvalov, “Burada yapısal bir kriz var. Yaptırımlar gündeme geldi. Elbette tüm bunlar memnuniyet verici değil. Ancak ben buna şu şekilde bakıyorum. Rusya için yeni bir şans ortaya çıktı. Rusya bunu pas geçmemeli…” dedi.

Tüm ekonomilerin gelişmesi için yatırımlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Şuvalov, “Jeopolitik nedenlerle bu komplike hale geldi. Uzun dönemli senaryolar çalışmalıyız. Ben politikacıların Ukrayna krizini hızlı bir şekilde çözeceğini düşünmüyorum. Yatırımcı hiçbir zaman gerçek kazananla ilgilenmez. Bizim Güney Afrika ve Şili’nin yaptırımlar altında nasıl geliştiği örneklerine bakmamız lazım. Zor siyasi şartlar altında modern bir ekonomi oluşturmak mümkün mü? Bence mümkün…” değerlendirmesinde bulundu.