Elbistan Sosyal Güvenlik Merkezi (SGM) Müdürü Halis Güven, ilçede son bir yılda yaptıkları denetimlerde 2 bin 317 sahte sigorta bildirimi tespit ettiklerini söyledi.

Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurumun mücadele ettiği sorunların başında kayıt dışı istihdam ve sahte sigortalılık geldiğini kaydetti.

Çalışan kişinin kuruma bildirilmediği gibi kişinin gerçekte fiilen bir işyerinde çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi sigorta bildiriminde bulunulduğunu anlatan Güven, bu şekilde bir kişinin çeşitli işyerlerinde defalarca sigortalı görülebildiğini belirti.

Güven, "Sahte sigortalılıkta işçi ve işveren rolündekilerin anlaşarak SGK'yı zarara uğratmalarıdır. Elbistan SGM olarak son bir yılda bölgemizde yapmış olduğumuz denetim ve incelemeler neticesinde 2 bin 317 sahte sigorta bildirimi tespit ettik" dedi.

Güven, sahte sigortalı olanlar ile bunları bildiren işletmeciler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaklarını bildirdi.

Bu kişilerin sahte hizmetlerini tamamen iptal edilerek prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazançlarının sistemden silindiğini aktaran Güven, işlem sonucunda emekli olan varsa bu işlemin iptal edildiğini,  maaş veya sağlık giderleri gibi tüm harcamaların da yasal faiziyle birlikte tahsil edildiğini kaydetti.