6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler "yüzyılın felaketi" olarak adlandırıldı. Afette 30 binden fazla insan öldü. Türkiye felaketin hemen ardından başlattığı çalışmalarla yaraları sarmak için var gücüyle çalışmaya başladı. Depremin ardından bilim insanları tarafından yapılan incelemeler, depremin şiddetiyle ilgili gerçeği ortaya çıkardı.

ENERJİ YOĞUNLUĞUNUN BOYUTU 30 KATRİLYON
Dünyanın en büyük depremlerinden biri olan felaket, yüzeyden 7 kilometre yukarıda meydana geldi.

uzmanlar-kahramanmaras-depremindeki-korkunc-gercegi-acikladi-738983
Bugüne kadarki en yoğun deprem, ABD'nin Alaska kentinde yüzeyden 25 kilometre içeride meydana gelmişti. Ayrıca Kahramanmaraş depreminin enerji yoğunluğu 30 katrilyon olarak bulundu. Hiroşima'ya atom bombası atıldığında, 15 trilyonluk bir enerji yoğunluğu ortaya çıkmıştı

İŞTE ORTAYA ÇIKAN O KORKUNÇ GERÇEKLER...
Kahramanmaraş depremi, 1939 Erzincan depreminde kaydedilen en büyük sismik şiddet ile Türkiye tarihinde 123 yılda kaydedilen en güçlü ikinci deprem oldu.

uzmanlar-kahramanmaras-depremindeki-korkunc-gercegi-acikladi-594292

HER BÖLGEYİ BİRDEN VURDU!
Yine 123 yılda 6 veya daha büyük depremlerin meydana gelmesi, depremlerin Türkiye'nin tüm bölgelerinde neredeyse rastgele meydana geldiğini göstermektedir. 1939 Erzincan depremi, 2023 Kahramanmaraş depremi, 1930 Hakkari depremi, 1976 Van depremi, 1944 Gerede depremi ve 1999 Gölcük depremi en büyük deprem olarak kayıtlara geçmiştir.

uzmanlar-kahramanmaras-depremindeki-korkunc-gercegi-acikladi-534917
EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEDİ
Uzmanlar, depremin şiddetiyle birlikte gerçek etkisini artıran bir detayın da yüzeye yakınlığı olduğunu açıklıyor. Maalesef bu çerçevede Kahramanmaraş depremi bizleri korkutan bir gerçeği ortaya koymaktadır. Dünya yüzeyinden 7 kilometre yükseklikte meydana gelen Kahramanmaraş depremi, dünyada tektir.
1964 yılında ABD'nin Alaska bölgesinde meydana gelen deprem yerin 25 kilometre yukarısında meydana geldi. Kahramanmaraş'tan bu yana en büyük deprem Alaska'dır..

uzmanlar-kahramanmaras-depremindeki-korkunc-gercegi-acikladi-942395

Tarihin en büyük felaketlerinin yol açtığı enerji yoğunlukları dikkate alındığında, Pazarcık ve Elbistan depremlerinden sonra Kahramanmaraş'ın enerji yoğunluğu 30 katrilyondur. Hiroşima'daki Japon depreminin ürettiği 15 trilyonluk enerji yoğunluğuna bir bakın. Kahramanmaraş, bir sonraki felaket olan Hiroşima'dan bile çok yüksek bir enerji yoğunluğu ile kayıtlara geçmiştir.