Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, 11 Kasım 2016 Cuma günü saat 13.30’da Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu’nda Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyelerinin katılımıyla topluma yönelik bilgilendirme amaçlı bir panel düzenlenecek.
Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Kebapçı, panele tüm halkı davet etti. Kebapçı, “Diabetes mellitus pankreastan yeterli insülin salgılanmaması veya üretilen insülinin etkisini gösterememesi sonucunda kanda şeker yükselmesiyle seyreden süreğen bir hastalıktır. Kan şekeri yüksekliği basit bir sorun değildir. Göz, böbrek, sinir sistemi ve kalp damar sistemi fonksiyonlarını temelden etkilemekte, uzun dönemde görme problemleri, böbrek yetmezliği, sinir sistemi hasarı ve erken yaşta damar tıkanıklığıyla sonuçlanmaktadır. Diyabet hastalığı kişinin yaşam kalitesini bozar. Hem kan şeker yüksekliğinin normale getirilmesi hem de uzun dönemde gelişen hasarların tedavisi ülkemizin sağlık harcamalarında önemli bir yer tutmaktadır” dedi.
Diyabetin tiplerinden de bahseden Kebapçı, şöyle devam etti:
“Tip 1 diyabet pankreastan insülin salgılayan beta hücrelerinde harabiyet sonucu mutlak insülin eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Tip 1 diyabet tüm diyabetliler içinde yüzde 10 oranında görülür. Tip 2 diyabet ise tüm diyabetliler içinde yüzde 90 oranında en sık görülen diyabet tipidir. Tip 2 diyabette insülin salgısı olsa da insülinin kan şekerini ayarlayıcı etkisi yetersizdir. Bu diyabet tipi obezlerde ve fiziksel aktivitesi yetersiz olanlarda genetik yatkınlığın da katkısı ile ortaya çıkmaktadır. Gebelerde ilk kez ortaya çıkan diyabete gestasyonel (gebelik) diyabeti denir. Tedavisiz kaldığında anne karnındaki bebeğin gelişimi ve doğumuyla ilgili süreçte sorun oluşturmaktadır. Gestasyonel diyabet doğumdan sonra düzelse de bu anne için yaşamının ileriki yıllarında tip 2 diyabet hastası olma olasılığı fazladır (yüzde 40-80). Türkiye’de diyabet sıklığı 2010 yılında yapılan tarama sonuçlarına göre yüzde 13.7’dir. Eskişehir’e odaklanırsak diyabet sıklığı yüzde 15’in üzerindedir. 14 Kasım’ın Dünya Diyabet Günü olması nedeniyle diyabet hastalığına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla ülkemizin hemen her ilinde çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Biz de ESOGÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı olarak hastaların yaşamından ve ülkemizin sağlık giderlerinden önemli bir götürüsü olan diyabet hastalığı hakkında hasta ve yakınlarıyla karşılıklı bilgi paylaşımını hedefleyerek bir panel düzenledik, panele diyabet polikliniğinde izlediğimiz hastalarımızı davet ettik. ‘Diyabetle Barışık Yaşamak’ adını verdiğimiz bu panel 11 Kasım 2016 tarihinde 13.30-15.30 saatleri arasında Üniversitemiz Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu’nda yapılacak.”