Araban ilçesine bağlı Fakılı kırsal mahallesindeki Gayber Türbesi ilgi bekliyor.
Bölge halkının her yıl bahar mevsiminde ziyaret ettiği ve kurbanlar keserek dağıttığı türbe aradan geçen zaman içinde yıprandı.
Bölge sakinleri, türbenin yıpranan fiziki yapısı, çevre duvarları ile yolunun yapılması, çevresinin düzenlemesi için yetkililerden destek bekliyor.
2012 yılında yöre halkı, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’dan Gayber Türbesi’nde bakım ve onarım yapılmasını talep etmiş, Erdoğan’ın da talepleri doğrultusunda türbede bakım, onarım çalışması yapılması için gerekli girişimlerde bulunmuş ve bakım, onarım çalışması yapmıştı. Ancak onarım sonunda geçen zaman içinde Gayber Turbesi sahipsiz kalarak yine bakımsız hale geldi.
Gayber Türbesi çevresine, 2012 yılında koruma amaçlı çekilen tel çitin kendiliğinden bozulduğunu belirten Fakılı kırsal mahallesi sakinlerinden Mustafa Ordu, ’’ mahallemizdeki Gayber Türbesinin fiziki yapısında yıpranmalar olduğu gerekçesiyle bakım, onarım ve çevre düzenlemesi yapılması için AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’dan destek talebinde bulunmuştuk ve Erdoğan’ın da talepleri doğrultusunda türbede bakım, onarım çalışması yapılması için gerekli girişimlerde bulunarak, bakım, onarım çalışması yapılmıştı. Ancak o zaman yetkililerin denetimlerinden uzak yapılan bakım, onarım sonunda 4-5 ay içerisinde türbe eski haline yeniden döndü’’ dedi.
Mustafa Ordu ise, ‘’ Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’den yardım istiyoruz. Türbe bahçesinin içinde kayalıklar var .Biz türbenin kayalıklardan temizlenip çevresinin de daha uzun süreli kullanılması düzenleme yapılmasını istiyoruz’’ diye konuştu.