Tarihi Antep evinde 2 yıl önce kurulan Gaziantep Oyuncak Müzesi'nde 1700 ila 1970'li yıllara ait 650 çeşit oyuncak sergileniyor. 7'den 70'e her yaştan insanın ziyaret ettiği müzede bulunan oyuncaklar, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuğun kapılarını aralıyor. 

Çocuk yaşam kültürünün geçmişle gelecek arasındaki köprüsü niteliğindeki müze, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Çeşitli ülkelerden gelen eserlerin de sergilendiği müzede bazı oyuncakların yapım aşamasındaki hikayeleri ziyaretçileri şaşırtıyor. 

Müze görevlisi Sevda Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzedeki bazı oyuncakların yapım aşamasına ait kimi zaman ziyaretçileri güldüren, kimi zaman şaşırtan, kimi zaman da duygulandıran hikayeleri bulunduğunu söyledi. 

Eğlence dünyasının dev isimleri arasında gösterilen Walt Disney'in 1930'lı yıllarda ortaya çıkardığı "Micky Mouse" oyuncağının 2 örneğinden birinin Gaziantep Oyuncak Müzesi'nde sergilendiğini aktaran Mutlu, ilk çıkan "Micky Mouse" oyuncağını gören çocukların korkup ağlamaya başlaması üzerine Walt Disney'in oyuncağı yenileme kararı aldığını anlattı.

Yeniden denenen oyuncağın yine çocuklar tarafından beğenilmemesi üzerine son olarak 1950 yılında gülümseyen Micky Mouse'un yapıldığını dile getiren Mutlu, oyuncağın en sonunda çocuklardan kabul görmesi üzerine üretimine geçildiğini ifade etti.  

Mutlu, oyuncaklar arasında "Temel Reis" karakterinin de bulunduğunu belirterek, Temel Reis'in hikayesinin de bir ülkenin ekonomisiyle ilişkili olduğunu kaydetti.

İspanya'da bir reklam şirketi tarafından üretilen Temel Reis'in ülkede yoğun olarak üretilen ıspanağın satışı için oluşturulan bir karakter olduğunu anlatan Mutlu, "İspanya çok fazla ıspanak üretip satamamaya başlayınca bu durum karşısında bir reklam şirketine başvuruyor. Reklam şirketi de daha fazla ıspanak yedirmek için çocuklara "Temel Reis" karakterini sunuyor. Bu karakter o kadar fazla tutuyor ki çizgi film haline geliyor" diye konuştu.

Mutlu, buna benzer hikayeleri olan pek çok oyuncağın ziyaretçiler tarafından ilgiyle incelendiğini bildirerek, kendilerinin de ziyaretçilere bu öyküleri anlattığını dile getirdi. 

- Gerçek saçlı bebekler hüzünlendiriyor

Kimi oyuncakların düşünülenin aksine oldukça duygusal ve yapıldığı dönemin olumsuzluklarını yansıttığına dikkati çeken Mutlu, Almanya'da savaş döneminde geçim sıkıntısı nedeniyle kadınların saçlarını uzatıp kökünden kestiğini ve bebek yapımı için sattığını aktardı.

Müzedeki porselen bebeklerin saçlarının tamamen gerçek olduğunu ifade eden Mutlu, "Savaş dönemlerinde fakir ailelerdeki kadınlar saçları uzatıp kestikten sonra zengin ailelere satıp geçimini sağlayabiliyordu. Zengin aileler de satın aldıkları saçlarla kendi çocuklarına bebekler yapıyordu" dedi.

Mutlu, ziyaretçilerin bu oyuncakların hikayelerini duyunca yüzündeki gülümsemenin yerini hüzünlü bir bakışa bıraktığını sözlerine ekledi.