Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da gözaltına alınan Türk gazetecilerle ilgili "Star TV'den Murat Muhlis Uslu ve Zafer Karakaş, serbest bırakıldılar, bir müddet önce gelen haberle. Fatih Er ve Tufan Güzelgün içinse çalışmalar devam ediyor. Nerede olduklarını tespit etmeye çalışıyoruz. İnşallah onlar da en kısa zamanda serbest bırakılırlar" dedi.

Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile geldiği Gaziantep'te valiliği ziyaret ederek, Vali Erdal Ata ile basına kapalı görüştü. Valilik çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Davutoğlu, ramazanın ilk günü sembolik olarak Gaziantep'i ziyaret ederek, Gazianteplilere teşekkür etmek istediğini belirtti.

Gaziantep'in tarihten gelen asaletini göstererek çok zor günlerinde Suriye'deki kardeşlerine kucak açtığını anımsatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu ramazan gününde Suriye için de ızdırap çeken, büyük sıkıntılar yaşayan kardeşlerimize kendi evlerini açarak, acılarını paylaşarak aslında milletimizin asaletini gösterdiler. Ben her şeyden önce Gaziantepli hemşehrilerimize bütün milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün görüştüğüm yeni Suriye Ulusal Koalisyonu yetkilileri de teşekkürlerini iletmemi istediler. Onlar adına da söylüyorum"

Davutoğlu, Gaziantep'in gerçek anlamda bir marka şehir olduğunu ifade etti.

Açıklamasının ardından Mısır'da yaşananlara ilişkin soruları da yanıtlayan Davutoğlu, "Mısır'da çok zor ve sıkıntılı bir dönem yaşanıyor. Öncelikle bu ramazan gününde Mısırlı kardeşlerimize huzur, sükunet, barış diliyorum. Dün hayatını kaybeden, ramazanı göremeden hayatını kaybeden 50'den fazla Mısırlı kardeşimize Cenabı Hak'tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Eminim Gaziantepli kardeşlerimiz de Mısır için Suriye için dua ediyorlardır" diye konuştu.

- Gözaltına alınan gazeteciler

Davutoğlu, olağanüstü dönemlerde basın mensuplarının çok zor bir görev ifa ettiğini söyledi.

 Mısır'daki olayları takip etmek üzere ülkede bulunan basın mensuplarından 4'ünün akreditasyon eksikliği ya da kimlik belgesiyle ilgili sorunlar gerekçe gösterilerek bugün gözaltına alındığını anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Olayı duyduğumuz andan itibaren büyükelçiliğimize talimat göndermiştik. Yakından takip ettik. Büyükelçimiz de bizzat ilgilendi. Dışişleri Bakanlığına gerekli girişimlerde bulunuldu. Güzel bir haber, Star TV'den Murat Muhlis Uslu ve Zafer Karakaş  serbest bırakıldılar, bir müddet önce gelen haberle. Fatih Er ve Tufan Güzelgün için çalışmalar devam ediyor. Nerede olduklarını tespit etmeye çalışıyoruz. İnşallah onlar da en kısa zamanda serbest bırakılırlar. Zor şartlarda görev yürütülüyor tabii Mısır gibi durumlarda. Bu tür gelişmeler olduğunda biz her türlü imkanımızla seferber olup meselenin çözümüne gayret sarf ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda diğer iki kardeşimiz, basın mensubu da serbest bırakılır."

Davutoğlu, Mısır ile yaşanan ticari sıkıntılarla ilgili bir soru üzerine, dün Bakanlar Kurulu'nda konuyu detaylı şekilde ele aldıklarını söyledi.

Türkiye'den Mısır'a, Mersin-İskenderiye, İskenderun-Port Said güzergahı yanında Süveyş kanalından olmak üzere 3 güzergah bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle Suriye'de yaşadığımız sıkıntılar dolayısıyla büyük ölçüde buraya doğru kanalize olmuştu ulaşım. Her şeyden önce güvenlik sıkıntıları dolayısıyla bazı aksamalar var ama bunları aşmaya çalışıyoruz. Her halükarda Süveyş üzerinden yapılacak ulaşımı daha da teşvik edebilmek için alınabilecek tedbirleri dün Bakanlar Kurulumuzda görüştük. Gaziantep'ten de diğer şehirlerimizden de Mersin ve İskenderun'u kullanarak Mısır üzerinden mallarını Ortadoğu'ya ileten bütün şirketlerimize şunu söylemek isterim; bu koridorun açık tutulabilmesi için her türlü gayreti sarf ediyoruz. Bundan sonra da inşallah ulaşımın aksamaması için ne gerekiyorsa, hükümetimiz yapacak. Sayın başbakan bu konuda gerekli talimatları verdi."

- "Uluslararası kamuoyu gerekli hassasiyeti göstermedi"

Avrupa Birliği ve ABD'nin bölgede yaşanan olaylara takındığı tavrın sorulması üzerine Davutoğlu, uluslararası kamuoyunun bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediğini vurguladı.

Son olarak Mısır'da çok açık bir şekilde seçimle iş başına gelmiş bir cumhurbaşkanının seçim dışı yöntemlerle ve bir müdahaleyle görevinden alınmasının, hiçbir uluslararası standarda, evrensel değere ve demokratik uygulamalara uymayacağını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim için bu tavır ahlaki ve ilkesel bir tavırdır. Aynı tavrı uluslararası toplumdan görmemek bizi üzdü. Son üç gün içinde 15'i aşkın bakan meslektaşım da Avrupa'dan, Amerika'dan, dünyanın diğer bölgelerinden görüşmeler yaptı. Bütün bu konuları, sadece Mısır'ı değil, Ortadoğu'daki genel demokratik değişimle ilgili sıkıntıları, Suriye dahil görüştük.Uluslararası standartlarda demokratik değerlere sahip çıkılması için elimizden gelen gayreti sarf ettik. Bu herkes için bir sınav. Maalesef birçok ülke bu sınavı hakkıyla veremedi. Tarih herkesi böyle kritik dönemlerde aldığı tavırla anacaktır. Türkiye, aziz milletimize yakışır bir şekilde, tarihin siciline, kaydına, onurlu bir kayıt düşmüştür, not düşmüştür. Bu tutumuzu da sürdüreceğiz."