Gastronomi turizminden her geçen gün daha fazla pay alan Gaziantep, özellikle tatlı sektöründe tüketiciye oldukça geniş yelpazede seçenek sunuyor.

AB tescilli Antep baklavasının yanı sıra bülbül yuvası, şöbiyet, sarma ve havuç dilimi gibi tatlıları tüketiciyle buluşturan Gazintepli ustaların yaptığı fıstık ezmesi, fiyatıyla adeta cep yakıyor. 22 ayar altının gramı 79 ila 81 lira arasından işlem görürken, kilogramı 80 liradan satışa sunulan fıstık ezmesi, yüksek fiyatına rağmen özellikle hediyelik olarak baklavaya göre daha uzun süre dayanması nedeniyle tercih ediliyor.

- Yüzde 70'i fıstıktan oluşuyor

Bir baklava işletmesinin yetkilisi Metin Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık, şeker ve suyun karışımıyla elde edilen tatlının çok beğenildiğini söyledi.

İçerisinde hamur ve yağ bulunmayan tatlının baklava satışı yapılan iş yerlerindeki gözde ürünlerin başında geldiğini ifade eden Özgüven, fıstık ezmesinin daha çok hediyelik olarak tercih edildiğini vurguladı.

Her zaman revaçta olan baklavayı fıstık ezmesinin takip ettiğini vurgulayan Özgüven, şunları kaydetti:

"Baklavayı herkes bilir ancak fıstık ezmesi pek bilinmez. Bunun en büyük nedeni de fiyat farkı. Ama fıstık ezmesinin baklavaya göre bir artısı var. O da bu ürünün yola daha fazla dayanması. Baklavanın yola dayanma süresi 3 ila 5 gün iken, fıstık ezmesi açık havada 10-15 gün, buzdolabında 1 ay bozulmadan kalıyor. Bu yüzden yurt dışına Türk tatlısı göndermek isteyenler için avantaj oluşturuyor."