GSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Ploumen ve beraberindeki heyet, Hollanda'nın Gaziantep Fahri Konsolosu Bora Tezel ile odayı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu'yla görüştü.

Konukoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ploumen'e kentin ekonomisi, organize sanayi bölgeleri ve ihracatla ilgili bilgi verdi.

Ploumen de Gaziantep ve Hollanda'nın özellikle girişimcilik konusunda benzer yönleri bulunduğunu belirterek, karşılıklı işbirliğini artırmak istediklerini kaydetti.

Türk hükümeti ile ticari işbirliği için geçen yıldan beri görüşme yaptıklarını anlatan Ploumen, "Gaziantep, bu çerçevede geldiğimiz ilk şehir. Hangi sektörlerde işbirliği yapmak daha iyi olur, bunu anlamamız gerekiyor. İş kontakları kurmak, ticaret yapmak, ilk hedeflerimizden biri. Burada daha fazla yatırımı desteklemek istiyoruz. Bu bölgeye odaklanmak istiyoruz. Burada çok fazla fırsat olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

GSO Başkanı Adil Konukoğlu da Gaziantep'te geçen yıl 6 milyar 473 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, en büyük pazarlarının sırasıyla Ortadoğu, Avrupa Birliği ve Afrika ülkeleri olduğunu belirtti.

Gaziantep'ten Hollanda'ya ihracatın, geçen yıl 80 milyon dolar seviyesine ulaştığını vurgulayan Konukoğlu, bu rakamın bu yılı ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 42,8 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Gaziantep'in üreten bir şehir olduğunu anlatan Konukoğlu, "Burada yatırım yapacak firmalarda aradığımız en büyük özellik, bize yeni ürünler, yeni teknolojik gelişmeler sunmasıdır. Gaziantep'te yatırım yapacak firma, mutlu olacaktır. İnşallah çok güzel işbirlikleri yaparız" ifadelerine yer verdi.

GTO'yu da ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ile görüşen Ploumen, Gaziantep'in ekonomik gücünden etkilendiklerini anlattı.

Gaziantep'te edindikleri izlenimleri ülkelerindeki iş dünyasına anlatacaklarını kaydeden Ploumen, "Gaziantep'in çevresindeki gerilemeye rağmen ekonomisinin çok sağlıklı bir yapıda ilerlediğini anlatmalıyız. Sizinle Gaziantep'in sektör çeşitliliği üzerinde çalışıp, hedef sektör belirleyerek ilerlemeliyiz. Bundan sonra buraya ziyaret için değil, iş yapmak için geleceğiz” ifadelerini kullandı.

GTO Başkanı Bartık da Hollanda'nın lehine olan ticari partnerliğin her iki tarafın çıkarı doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kentin, hedef  pazarlara yakınlığı nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi olduğuna dikkati çeken Bartık, şunları kaydetti:

"Gaziantep, Ortadoğu, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya kolay geçiş imkanı olan ve bu bölgelerle yakın ilişkilere sahip ticaret ve üretim merkezi konumunda. Hollandalı firmaların bu stratejik avantajdan yararlanmak için Gaziantepli firmalarla işbirliği yapması tüm taraflar için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Hollanda'yı Ortadoğu ve Orta Asya'ya taşımaya hazırız."