Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, gerek vergi ve gerekse sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılacak olması ve çok uzun vadelerde ödeme imkanı getirilmesinin ödeme güçlüğü çeken bütün mükelleflere rahat bir nefes aldıracağını belirterek, yapılandırmanın piyasaların canlanmasına ve ferahlamasını yol açacağını ifade etti.
Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemelerin Plan ve Bütçe Komisyonundan geçerek Meclis Genel Kuruluna sevk edildiğini ifade eden Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember söz konusu taslağın kısa sürede de yasalaşması beklendiğini belirtti. Tasarının, Kamu alacaklarının yapılanmasıyla ilgili bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı yasalardan birisi olduğunu da belirten Yeminli Mali Müşavir Çember, “Mevcut tasarıya genel anlamda baktığımızda, tasarının hem Vergi Barışı hem de Varlık Barışının ikisini bir arada barındırdığını görmekteyiz. Tasarıda genel anlamda; Kesinleşmiş kamu alacaklarını yeniden yapılandırılıyor. İhtilaflı kamu alacakları, tasfiye edilmek isteniyor. Matrah ve vergi artırımı ile matrah ve vergi artırımı yapılan yılların incelenmemesi ve bu yıllara tarhiyat yapılmaması öngörülüyor. İşletmenin gerçeğe uygun olmayan muhasebe kayıtlarının düzeltmeleri yapılarak, gerçek duruma uygun bir hale getirilmesi amaçlanıyor ve bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması adı altında, Varlık Barışı uygulaması yeniden hayata geçiriliyor" dedi. Çember, “Yapılandırmaya konu alacaklar, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Belediyeler ve Sosyal Güvenlik Kurumlarını kapsamaktadır. Söz konusu konu alacaklar ise vergiler ve vergi cezaları. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı. Gümrük vergileri ve idari para cezaları. Sigorta primleri. Sosyal güvenlik destek primleri. İsteğe bağlı sigorta primleri. Topluluk sigortası primleri. Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı. İşsizlik sigortası primi. Eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri. Genel sağlık sigortası primleri ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacaklardır. Mevcut tasarıda belirtilen kamu alacaklarının yanı sıra, Meclis Genel Kurulunda görüşülürken kapsamının daha da genişletilmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.
Çok kapsamlı bir tasarı
Kamu alacaklarının yerinden yapılandırılmasıyla ilgili olarak hazırlanan tasarının çok kapsamlı olduğunu ifade eden Erol Çember, “Tasarının içeriğine baktığımızda kanun teklifiyle, Haziran sonu itibariyle kesinleşmiş ancak ödenmemiş kamu alacakları yeniden yapılandırılıyor. Vergi aslının tamamı ile Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan faiz tutarının ödenmesi halinde, gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların silinmesi öneriliyor. Ödenecek tutarın bir defada veya borçlunun istemesi durumunda hesaplanacak faiziyle birlikte en fazla 36 ayda, 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün. İhtilaflı kamu alacaklarında ise alacağın veya ihtilafın bulunduğu aşamaya göre farklı düzenlemeler öngörülüyor. Söz konusu düzenleme özellikle yargının yükünü hafifleteceğe benziyor. Kanunun bu hükmünden yaralanan mükellefler, hesaplanan tutarlara yine yasa da belirtildiği şekilde faiz uygulanmak suretiyle borçlarını taksitlendirebileceklerdir. Tasarıya göre, daha önce başlanan vergi incelemeleri kural olarak devam edecek. İncelemenin tamamlanmasından sonra tarh edilen verginin yarısı ile bu tutara Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan faizinin ödenmesi halinde, ceza ve gecikme faizi silinecek” ifadelerini kullandı
Mükellefler matrah artırımında bulunabilecek
Çember yaptığı açıklamada matrah artırımıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunarak, “İncelenen mükelleflerin, matrah artırımından yararlanmaları da mümkün. Tasarının bütün mükellefleri ilgilendiren, en önemli düzenlemelerinden birisi de matrah ve vergi artırımı. Çünkü mükellefler bu tasarıda belirtilen şartlar dahilinde matrah ve vergi artırımında bulundukları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılamayacak. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri istedikleri takdirde 2011-2015 yıllarını kapsayan 5 yıllık süreç için matrah artırımında bulunabilecekler. Mükellefler yıllık gelir ve kurumlar vergisi, Katma değer vergisi, bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları (Ücretler, yıllara sari işlerin istihkakları ile bazı kira ve serbest meslek ödemeleri), için matrah ve vergi artırımına müracaat edebilecekler. Kanun tasarısında; İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan mal, makine, teçhizat ve demirbaşları yüzde 10 oranında KDV hesaplayarak kayda alma, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan malları bütün vergisel yükümlülükler yerine getirilerek kayıtları düzeltme, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar için yüzde 3 vergi ödeyerek düzeltme olanağı getiriliyor. Görüleceği üzere, kanun teklifi oldukça geniş düzenlemeleri kapsıyor. Vergi borcu olan mükelleflerin mutlaka tasarının yasalaşmasını müteakip, bağlı olduğu vergi dairelerine giderek müracaatta bulunmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Ayrıca mükelleflerin matrah artırımından yararlanarak, inceleme dokunulmazlığı edinmelerini öneren Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, gerek vergi ve gerekse sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılacak olması ve çok uzun vadelerde ödeme imkanı getirilmesinin de, ödeme güçlüğü çeken bütün mükelleflere rahat bir nefes aldıracağını ve bunun da piyasaların canlanmasına ve ferahlamasını yol açacağını sözlerine ekledi.