HATAY (AA) - CEM GENCO - Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ederek komşu ülkelere sığınan Suriyeli ailelerin yürek burkan hikayeleri bitmiyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen 10 ve 8 kişilik iki aile, kurdukları 5'er metrekarelik çadırlarda soğuk ve yoklukla mücadele ediyor.

Suriye'nin Hama kentinden başladıkları zorlu yolculuğun ardından Türkiye'ye ulaşan 10 kişilik Hüseyin ailesi, kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda zorluklara direnmeye çalışıyor.

Baba Hayyar Hüseyin (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, canlarını kurtarmak için yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Topraklarını geride bırakmanın hüznünü yaşadıklarını ifade eden Hüseyin, Reyhanlı'da kendi imkanlarıyla kurdukları 5 metrekarelik bir çadırda 10 kişilik ailesiyle hayata tutunmaya çalıştığını söyledi.

Çocuklarının en küçüğünün bir yaşında olduğunu belirten baba Hüseyin, "8 çocuğum var en büyüğü de 20 yaşında. Burada derme çatma çadırda soğuk kış günlerinde hayata tutunmaya çalışıyoruz. Savaştan kaçtık ama burada da yokluk içerisindeyiz. Tek tesellimiz, canımızı kurtarmış olmak. Suriye'de çiftçilik yapıyordum, burada da günübirlik işlere giderek ekmek paramı kazanmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Zaman zaman yardım derneklerinin kendilerine destek olduğunu anımsatan Hüseyin, çevreden topladıkları çalı çırpılarla ısınmaya çalıştıklarını yemeği de yaktıkları ateş üzerinde pişirdiklerini kaydetti.

Çocuklarının okula gitmek istediğini ifade eden Hüseyin, "Çadırda yaşam çok zor, bizim en büyük tesellimiz savaş bölgesinden sağ çıkmak. Yaşam sürdüğümüz bu küçük yerde elektrik, gıda başta olmak üzere birçok sıkıntımız var. Fakat her şeye rağmen şükrediyoruz. Tek isteğim çocuklarımla birlikle daha büyük bir yerde yaşamak ve onların okullarına devam etmeleri" dedi.

- 5 metrekarede 8 kişi

Hama kentinden gelen 8 kişilik Ali ailesi de aynı kaderi paylaşanlardan.

Hüseyin Ali (50) de, iç savaştan kaçtıklarını, ancak burada çadırlarda da kalmanın özellikle kış aylarında çok zor olduğunu söyledi.

Kendi imkanlarıyla kurdukları tek odalı çadırda 8 kişi kaldıklarını ifade eden Ali, durumlarının çok kötü olduğunu eşinin ateş yakarak yemeklerini yapmaya çalıştığını kaydetti.

Isınma sıkıntısı yaşadıklarını ve bu nedenle 6 çocuğunun sürekli hastalandığını belirten Ali, bir an önce savaşın bitmesini ve evlerine geri dönmeyi umut ettiklerini söyledi.