GAZİANTEP (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin, "AB Bakanlığı olarak biz bütün incelemelerimizi yaptık ve paketle ilgili içimizde hiçbir uhde yok" dedi.

Bozkır, Gaziantep'te kurulacak AB Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün tanıtım toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"İç Güvenlik Paketi"yle ilgili olarak Brüksel'den yeni geldiğini ifade eden Bozkır, "Bu paketin ne anlama geldiği ve neden ortaya çıktığıyla ilgili net görüşmeler yaptım. Bu paket dün ortaya çıkmış bir paket değil. Yılbaşından önceki aylarda uzun çalışmalar yapıldı. Bakanlar Kurulu'nda 8 saati aşkın bir süre her virgülü üzerinde her kelimesi üzerinde inceleme yapıldı. AB bakımından, AB müktesebatına ve AB ülkelerindeki, ABD'deki, Kanada'daki uygulamalara tek tek bakılarak bu paket ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

Bozkır, paketin ana hatları itibarıyla 4 maddesi bulunduğunu, yıllardan beri arzu edilen jandarma teşkilatının sivil yönetime daha fazla bağlı olması konusunun pakette ele alındığını vurguladı.

Molotofkokteyli konusunun da pakette ele alındığına dikkati çeken Bozkır, şunları kaydetti:

"Molotofkokteyli dünyanın silah olarak kabul ettiği, Türkiye'de çok can ve mal yakmış bir unsur. Yaklaşık 6 yılda 6 bin 500'e yakın araç, yine 6 bin küsur bina molotofkokteyliyle yakıldı. Çok sayıda insanımızı, polisimizi kaybettik. Çok sayıda insanımız ve polisimiz de yaralandı. Bu yasayla molotofkokteylini, silah olarak adlandıracak bir yapıya kavuşturuyoruz. Bir insanın elinde el bombası, makineli tabanca olmasının molotofkokteyli olmasıyla bir farkı yok. Polis o anda ne yapması gerekiyorsa onu yapacak. Molotofkokteyli taşımanın cezasını da artırıyoruz. Bu yasayla birlikte getirilen en önemli hususlardan biri bu. Bütün dünya ülkelerindeki uygulama da bu."

Bakan Bozkır, gözaltına alma ve süresinin de pakette ele alındığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Gözaltı açısından da yeni unsur getiriyoruz. Mülki amir tarafından yetki verilen kişilere, gözaltına alma ve arama yetkisi verilecek. Gözaltına alma bakımından 24-72 saat yetki veriliyor. İspanya'da 72 saattir. Almanya'da 48 saattir. Bunların hepsine bakarak böyle bir yetki getiriyoruz. Sonrasında hakim kararına sunulma mecburiyeti var. Devletin insanlarının, vatandaşlarının güvenliğini sağlama mecburiyeti vardır. Bunu sağlamak için günün şartları ne gerektiriyorsa yapmak mecburiyeti vardır. Salı günü Meclis'e gelecek paket ana hatlarıyla bunları içeriyor. AB Bakanlığı olarak biz bütün incelemelerimizi yaptık ve paketle ilgili içimizde hiçbir uhde yok."