Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Avrupa devletlerini terör konusunda eleştirerek, “Kim teröre destek verirse, cezasını alması gerekir. Yoksa terör başını alıp gider” dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini işgal eden Ermenistan’ın 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleştirdiği Hocalı Soykırımı anısına yaptığı ‘Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtı’nın açılış töreni yapıldı.
Karahasanlı Mahallesi’ndeki park ve anıtın açılışına Denizli Vali Vekili Ali Şanlıalp, Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Yadulla Paşayev, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, 11. Komando Tugayı Komutanı Kurmay Albay Gültekin Yaralı, ilçe belediye başkanları, protokol ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Azeri Şair Hayal Rıza bir şiir okudu. Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Karabağ hakkında konuşurken bazı vatandaşlar duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan “Yüreğimizde hissettiğimiz, kardeşimiz, iki devlet bir millet dediğimiz hep yüreğimizdedir. Azerbaycanımızla aramızda gönülden gönüle giden yollarımız var. Kardeşliğimizi pekiştirmek ve kalıcı hale getirmek için genç nesillerimiz kardeşlik bilinciyle kalıcı hale gelsin istiyoruz” dedi.
Denizli’nin onur duyulacak bir şehir olduğunu belirten Başkan Zolan, “820 yıl önce Türk yurdu olan Denizlimize hiçbir zaman düşman postalı değmemiştir. O mücadele, o Türk herhangi bir unsur getirilmemiş, herhangi dokunuş gerçekleştirilememiştir. Ülkemiz üzerinde, gönül coğrafyamız üzerinde birçok oyun oynamak isteyenler oldu. Milletimiz biz biriz ve biz buradayız demek durumundayız. Güç birliği yaparak, kol kola girerek, o üzerimizde hesap yapan düşüncelere karşı, kırıcı cesareti göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.
Hocalı katliamı hakkında da konuşan Zolan, “Nasıl Bosna’da dünyanın gözü önünde bir katliam gerçekleştiyse, Hocalı’da da aynı şekilde dünyanın gözü önünde katliam gerçekleştiriliyor. Bunlar hunharca hem katlediyor, hem de bağırıyorlar. Ölen biz, öldürülen biz, ama katliama ve başka şeylere uğradığını söyleyenler onlardır” şeklinde konuştu.
Konuşmasına şehitlere rahmet okuyarak başlayan Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Dağlık Karabağ hakkında konuştu. Bu anıtın dikilmesinden dolayı Denizli Büyüşehir Belediyesine teşekkür eden Paşayeva, “Azerbaycan’ın biliyorsunuz, sadece Karabağ bölgesi işgal altında değil, bizim Dağlık Karabağ bölgesi dışında 7 büyük bölgemiz işgal atındadır. Bizim 1 milyon insanımız, göçmenimiz var, evine dönemiyor. Bugün güzel Denizlimizde Karabağ adını taşıyan bir park açıldı ve Hocalı’da soykırıma maruz kalan insanlarımız, şehitlerimiz adına bir anıt dikildi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ve gönül coğrafyası üzerinde oyunların daha da artacağını belirten Paşayeva, “O büyük güçlerin hiçbiri birlik ve beraberliği istemiyor. Tüm oyunlar da neden arttı biliyor musunuz? Çünkü özgür Türk Cumhuriyetleri arttıkça, ayakta durdukça güçlendikçe, Türkiye’nin yanında bu koskocaman coğrafya ve bu kadar Türk devleti bu birlik ve beraberlik olmasın diye, bu büyük oyunlar bu coğrafyanın üzerindeler. Bu büyük oyunlarının nedeni ne, çünkü Türkiye, Türk İslam coğrafyasının en güçlü kalesiydi. Bu kale zayıflarsa, yıkılırsa, istediğiniz senaryoyu Ortadoğu’da, bu coğrafyada yapın. Ona göre bu oyunlar daha da güçlenecek. Bizim birliğimizin olmaması için, bizi bölmek parçalamak için, çok büyük oyunlar gelecek. Çok büyük, daha ağırları gelecek ama buna müsaade etmemeliyiz” diye açıkladı.
Avrupa devletlerine terör konusunda sert tepki gösteren Paşayeva, “Kim teröre destek verirse, cezasını alması gerekir. Yoksa terör başını alıp gider. Ama teröre destek verenlerden birini alın, atın hapse, insan hakkı diye bas bas bağıracak. Ama o terör mağduru şehitlerin sesini duymazlar. Ama bir milyon Azerbaycanlı kendi evine dönemiyor, onların sesini Batıda, Avrupa’da falan duymak isteyen yok. 25 yıldır insanlar evine dönemiyor” diye belirtti.
Konuşmaların ardında Denizli Müftüsü Mehmet Aşık bir dua yaptı. Duanın ardından kesilen kurdele ile ‘Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtı’nın açılışı protokol üyeleri tarafından yapıldı.