BALIKESİR (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli bir araya gelecek ve İstanbul’da miting yapacak deseler inanır mıydınız? Rabbime şükürler olsun, onlar dağıtmaya çalıştı, millet derlendi, toparlandı tek yürek, tek bilek oldu, darbeci ve ağa babalarına haddini bildirdi.” dedi.

Kurtulmuş, Balıkesir Kuvayı Milliye Meydanı'nda, “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”nde bir araya gelen vatandaşlara hitap etti.

“15 Temmuz akşamından itibaren göğsünü siper ederek bu toprakların gördüğü en hain saldırıyı bertaraf eden, bu memlekete namussuzların, şerefsizlerin, vatan hainlerinin tasallut etmesinin önüne geçen kahraman Balıkesirliler, Kuvayı Milliyecilerin torunları hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleriyle konuşmasına başlayan Kurtulmuş, milletin 15 Temmuz’dan bu yana büyük bir destan yazdığını ifade etti.

"Sizi hesaba katmadılar"
15 Temmuz’un, bu toprakların gördüğü en ağır, en aşağılık ihanet hareketi olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Her şeyleri vardı; aynen Çanakkale’de bu memleketi işgal etmek üzere gelenlerin her türlü imkanı olduğu gibi. Aynen Anadolu topraklarını işgal edenlerin ellerinde her türlü imkanları olduğu gibi. Kurtuluş Savaşı öncesinde 'bu millete diz çöktürdük' zannedenlerin her şeyi olduğu gibi. 15 Temmuz’da birkaç saat içerisinde işi bitirecekler, Marmaris’te Sayın Cumhurbaşkanımızı şehit edecekler, arkasından hangimizi nerede bulurlarsa infaz edecekler, milleti bölecekler, iç savaş çıkartacaklar, Türkiye’yi Irak, Suriye yapacaklar. Her şeyleri vardı. Kağıt üzerinde, masa üzerinde de kendilerince hesapları çok güzel duruyordu. Birkaç saate kalmaz işlerini bitirir, Türkiye’yi allak bullak ederiz zannediyorlardı. Unuttukları iki şey vardı. Onlar tuzak kurdu, onlar hesap yaptı ama hesap yapanların tuzak kuranların en hayırlısı kadir-i mutlak olan Allah’tır onun istemediği halde yaprak dahi kıpırdamaz. Allah hesaplarını, tuzaklarını aldı, başlarına çaldı. Bunu hesap edemiyorlardı. İkinci hesap edemedikleri bu ay yıldızlığı bayrağın altında destanlaşan bir milletin var olduğunu unuttular. Sizi unuttular, hesaba katmadılar, ciddiye almadılar, evlerine çekilir otururlar, elektrikleri kapatır uyurlar zannettiler. Koca Seyid’in torunları var, Kuvayı Milliyecilerin torunları var. Göğsünü açıp tankın önüne yatacak insanlar var. Elindeki sopalarla tankın paletlerini durmaya çalışan yaşlı amcalar, dedeler var. Hiçbir şey yapamazsa, eğer meydana çıkamazsa seccadesinin üstünde sabaha kadar dua eden nineler var.”

"Bu iş, Pensilvanya'da pamuklar arasında oturmaya benzemez"
Kurtulmuş, bu toprakların gördüğü en büyük ihanetin, milletin bir arada durması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cesareti ve kahramanlığıyla bertaraf edildiğini söyledi.

Darbe girişiminin yaşandığı güne dikkati çeken Kurtulmuş, “Çok kara bir geceydi. Gece başladığında ne olacağı belli değil. Ama hep şunun inancında olduk. Bu gece, çok karanlık bir gece ama yarın sabah güneş doğduğunda, Türkiye aydınlık bir Türkiye’ye uyanacak, güneş doğduğunda bütün bu kötülükler geride kalacak, bu millet aydınlık bir Türkiye’ye yürüyecek. Bizi 15 Temmuz gecesinin o karanlığından çekip alan Rabbimize hamdolsun.” ifadelerine yer verdi.

15 Temmuz’da nice kahramanlık hikayelerinin ortaya çıktığını dile getiren Kurtulmuş, hastanede ziyaret ettiği yaralıların anlattıklarını meydanı dolduranlara aktardı.

Kurtulmuş, “Ey Fetoş, bu iş Pensilvanya’da pamukların arasında, el bebek gül bebek oturmaya benzemez. Ey Fetoş, dünyadaki bazı merkezlerde hazırlanan birtakım raporlarla darbe yapmaya kalkmaya benzemez. Bu bir inanç meselesidir, bir yürek meselesidir, vatan sevgisi meselesidir, bu yurtsever olma meselesidir. Bu, aziz millete bağlı olma meselesidir. Zannediyorsun masa üstündeki hesap orada durur. O hesap orada durmaz.” şeklinde konuştu.

Her şerden bir hayır çıktığını dile getiren Kurtulmuş, FETÖ’nün darbe girişiminin milleti bütünleştirdiğine dikkati çekti. Kurtulmuş, “Bugün İstanbul’da bütün partilerin başkanları bir araya geldi. Burada partilerimizin il başkanları konuştu. Büyükşehir belediye başkanımız, valimiz konuştu. Devlet, millet el ele Türkiye’de sen ben yok. Bir tarafta vatan sevdalıları, bir tarafta vatan hainleri var.” dedi.

“Şundan emin olun, bu milletin hesabını bunlardan sonuna kadar soracağız, burunlarından fitil fitil getireceğiz. Devletin içinden temizleyip kazıyıp atacağız” ifadelerini kullanan Kurtulmuş, “Bu arada burada şu garantiyi de veriyorum. Bunlarla en ufak bir ilgisi, ilişkisi, irtibatı, iltisakı olan herkes korksun. Bunlar nerelerdeyse oradan bulup çıkarıp atacağız. Merhamet yok. Neden yok? Zalime merhamet, mazluma zulmetmek demektir. Bu 79 milyon mazlum milletin ahını, bunların yanına koymayacağız. Bunlar neredelerse bulup çıkaracağız, hesabını soracağız. Ancak bunlara bulaşmamış vatandaşlarımız da hiç çekinmesin, korkmasın. Hiç kimseye haksızlık yapılmayacak, zulmedilmeyecek, bundan emin olun.” açıklamasında bulundu.

"Türk milletini tanımıyorsunuz"
Hesapların sadece 15 Temmuz akşamında darbenin geri püskürtülmesiyle bozulmadığını söyleyen Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunlar ne istiyorlarsa tam tersi oluyor. Bunlar Türkiye’de siyaset karmakarışık olsun, siyaset rafa kalksın, yabancı ülkeler Türkiye’yi işgale hazır hale gelsin, bunu istediler. Şimdi ne oluyor? Bundan 6 ay evvel, 'AK Parti'liler, CHP’liler, MHP’liler, bütün partilerden insanlar bir araya gelecek, ortak bir miting yapacak' deseler, inanır mıydınız? 'Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli bir araya gelecek ve İstanbul’da miting yapacak' deseler inanır mıydınız? Rabbime şükürler olsun, onlar dağıtmaya çalıştı, millet derlendi, toparlandı tek yürek, tek bilek oldu, darbeci ve ağa babalarına haddini bildirdi. Onlar ne istiyorlar? 'Türkiye geri gitsin, ekonomi alt üst olsun.' Sadece bu FETÖ’cülerin adamaları var ya, dünyanın neresinde kaç tane grup çalışmıştır. Bunlar darbenin hesaplarını, kitaplarını yaptılar. Darbeyi birkaç saat içerisinde yaparız, Türkiye’yi bölünme sürecine sokarız, ekonomi altüst olur zannettiler. Türkiye’de bu aziz millet, darbe teşebbüsünden bu yana 11 milyar dolarını götürdü, Türk parasına çevirdi ve Türkiye ekonomisine can verdi. Ey FETÖ’cüler, bunun hesabını yapan arkasındaki güçler, siz Türk milletini tanımıyorsunuz, bu milletin ne kadar fedakar olduğunu bilmiyorsunuz. Mesele vatansa bu millet için gerisinin teferruat olduğunu bilmiyorsunuz, anlamıyorsunuz ve anlamayacaksınız.”

“Bütün dünyanın böyle bir darbe teşebbüsü karşısında nasıl davranması gerekir?” diye soran Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

“Demokrasiyi savunan millete, ‘Helal olsun’ diye şapka çıkarmanızdır adamlık. Aradan üç hafta geçmiş, birkaç telden 'kem küm'... İşte ‘Biz darbeye karşıyız’ gibi laflar var. Aslında darbeye de da karşı değiller de darbe millet tarafından durdurulunca ne yapsınlar... Onların hesapları da şaştı. Ondan sonra 'kem küm' faslına başladılar. Bir müddet daha bunun devam edeceğiz, görülüyor. Yavaş yavaş, ‘Eh, artık biz Türkiye’nin yanında, demokrasinin yanındayız’ demeye başladılar. Şimdi şunu da buradan ifade ediyoruz. Nasıl Türkiye’de halk bir sınav verdiyse bütün partileriyle siyaset, iş dünyası, medya, milletvekillerimiz, bütün toplumumuz bu mektepten yıldızlı pekiyi ile mezun olduysa, kusura bakmasınlar, bu darbenin ne tarafa gideceğini bekleyip, 'kem küm' eden içerideki, özellikle de dışarıdaki sözüm ona demokratlar da bir sınav verdiler. Onlar da bir diploma aldılar da onların diploması aşağıya doğru. Şimdi bu milleti gördünüz. Biz kimseden aferin beklemiyoruz. Bu millet, kendi göbeğini bilen bir millettir.”

“Feto ya da 79 milyon milletimiz”
ABD'nin FETÖ elebaşı Gülen'i elinde tuttuğunu, iadesi istenmesine rağmen Türkiye'ye verilmediğini belirten Kurtulmuş, ABD'den empati yapmasını istedi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye ile ABD arasında bir dostluk ilişkisi bulunduğunu belirterek "Resmi olarak NATO’da müttefikiz, teröre karşı birlikte mücadele ediyoruz, zaman içerisinde iyi olmuş, zaman içerisinde kötü olmuş; eğer dostluk ilişkiniz varsa bu adamı iade etmeniz gerekir. Eğer, bu adamı iade etmiyorsanız, halk, ‘Nerede bu dostluk’ demeye başlar. ‘Bunun gereği bu mu?’ demeye başlarlar. Artık, Amerikan yönetimi karar aşamasına gelmiştir. Ya bir terör örgütünün lideri, Amerika’da 15 senedir beslediğiniz terör örgütünün lideri Feto ya da 79 milyon milletimiz, kararı siz verin. Bu millet, cesaretle gereğinin yapılmasını bekliyor.” ifadelerini kullandı.

“Şimdi ey Feto, sabaha kadar otur ağla sen”
İstanbul’da milyonların katıldığı mitinge işaret eden Kurtulmuş, şunları aktardı:

“Şimdi bunların hesap kitap yapan ofisleri, araştırma şirketleri, bunların kurmay enstitüleri... Şimdi ey Feto, sabaha kadar otur ağla sen. Bu sefer kara talihin için ağla, bu sefer bu milletin aydınlık bahtı için ağla, bu sefer bu milletin mili birlik ve beraberliği için ağla. Şimdi kara kara düşünüyorlar, bir halt ettik elimize yüzümüze bulaştırdık, bu milleti birlik ve bütünlük içerisinde bir arada topladık diye. Şimdi bundan sonra daha uyanık olacağız. Düşmanların bir kısmını gördük. Şunu da söyleyeyim, daha kendisini belli etmemiş düşmanlar da sağda solda olabilir. Uyanık olacağız. Birbirinize sahip çıkın. Milli birliğinize sahip çıkın. Meydanlarınıza sahip çıkın. Bu millet, rüştünü ispat etti. İnşallah 7 Ağustos Türkiye demokrasisinin taçlandığı bir tarih oldu.”

"Balıkesir görevini yaptı"
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da mitingde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’dan bu yana meydanlarda nöbetlerini sürdüren Balıkesirlilere teşekkür etti. Yazıcı, “Gururluyuz, mutluyuz. Balıkesir görevini yaptı. Balıkesir’in insanları vatanına, milletine, demokrasisine sonuna kadar sahip çıktı. Hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Bu ülkeyi birkaç haine, FETÖ’ye ya da yandaşlarına teslim etmeyeceğiz.” dedi.

Balıkesir Kuvayı Milliye Meydanı'nı dolduran vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla birlik ve beraberlik sloganları atarak, FETÖ’nün darbe girişimine tepkilerini dile getirdiler.

Türk bayraklarıyla süslenen alandaki platforma tek tek çağrılan AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, CHP İl Başkanı Ender Biçki ve MHP İl Başkanı Argun Atıcı birer konuşma yaptı ve ardından birlikte ellerini havaya kaldırarak vatandaşları selamladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un da konuşma yaptığı mitingde, platforma ellerinde Türk bayraklarıyla çıkan ilçe belediye başkanları, miting alanını dolduranları birlikte selamladılar. Mitinge katılan AK Parti milletvekilleri Kasım Bostan, Mahmut Poyrazlı, Sema Kırcı, Ali Aydınlıoğlu da platformdan vatandaşları selamladı.