Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye'de kurulan 35 sandığın az olduğunu belirterek, "Bizim Türkiye'deki oy kullanma haklarımızın ciddi anlamda kısıtlandığını görüyoruz." dedi.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Kasım Pazar günü Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirileceğini belirtti.

Türkiye'deki göçmen vatandaşların da oy kullanacağını aktaran Çolakoğlu, şunları söyledi:

"Bu sene bir fark çıktı ortaya. Bizim Türkiye'deki oy kullanma haklarımızın ciddi anlamda kısıtlandığını görüyoruz. 2014 yılındaki milletvekilleri seçimlerinde 136 sandık vardı. Şu anda Türkiye'nin tamamında 35 sandık var ve Kocaeli'de de 2 sandık var. 2014 yılındaki seçimlerde Kocaeli'de 10 tane sandık vardı. Şu an bir tane Gebze'de, bir tane de İzmit'te sandık açıldı. Hatta yakın ilimiz Sakarya'da 2 tane sandık açılıyordu, hiç sandık açılmadı. Onlar da İzmit'teki sandığa oy kullanmaya gelecekler ama ne kadar yeterli olacak o da ayrı bir konu. Bu aslında Bulgaristan'ın kendi anayasasındaki siyasi haklara bir engel çünkü burada 500 bine yakın Bulgaristan vatandaşlığını da taşıyan çifte vatandaş var. Biz bu engellemelere rağmen vatandaşlarımızın demokratik haklarını kullanması için kendilerine her türlü desteği veriyoruz."

"2 seçim üst üste oy kullanmayanın ismi seçim listesinden düşüyor"
Çolakoğlu, Bulgaristan'nın bir dönem hariç, demokratik hayata geçilmesinin ardından hep koalisyon hükümetleriyle yönetildiğini vurguladı.

Koalisyon hükümetlerinin genelde ırkçı partilerden oluştuğunu ifade eden Çolakoğlu, "Maalesef Bulgaristan'da milliyetçilik demek ırkçılık anlamına geliyor ve tek argümanları Türk düşmanlığı, tarihe döndüklerinde Osmanlı düşmanlığı ve Türkiye aleyhtarı propaganda ve söylemlerden oluşuyor. Buradan kaynaklı sandıklarda ciddi bir düşüş var. Biz buradaki sandıkların yeterli olmadığını göstermek için orada da bir demokratik baskı yapmak istiyoruz. 2 seçim üst üste oy kullanmayanın ismi seçim listesinden düşüyor." ifadesini kullandı.

Çolakoğlu, Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu ve ona bağlı tüm federasyon ve derneklerin Bulgaristan siyasetine yeni giren Türklerin hakları konusunda mücadele eden, etnik ayrım yapmaksızın vatandaş odaklı siyaset yapan DOST Partisini destekleme kararı aldığını bildirdi. Çolakoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bu partinin desteklediği 17 nolu aday Tzetzka Tzaçeva'ya oy vermeyi kararlaştırdıklarını sözlerine ekledi.