Okullar açılmadan önce sezona hazırlık yaparak dükkanlarını malzeme ile dolduran kırtasiyeciler, süper marketlerin kendilerinden daha uygun fiyatlara kırtasiye ürünleri satmasından olumsuz etkilendiklerini belirtti.
Tekirdağ’da kırtasiye işleten, Emre Arvas İHA’ya yaptığı açıklamada, okulların açılması ile birlikte yoğun bir satış dönemi geçirmeleri gerekirken, satışların durgun olduğunu belirtti.
Süper marketlerin reyonlarını kırtasiye malzemeleri ile doldurmasından olumsuz etkilendiklerini anlatan Emre Arvas, "Kırtasiyelerimiz okulların açılması ile beraber yoğun bir trafik içerisine girdi demek isterdik ancak, büyük ölçekli firmalar bizim de belimizi büktü. Bu dönemi, diğer sezonlara nazaran daha sakin geçirdiğimizi bütün kırtasiyeci arkadaşlarımızla beraber müşterek olarak söyleyebiliriz. Bunun başlıca sebebi, büyük firmaların, küçük ve orta ölçekli firmaların yarışamayacağı şekilde bir hamlede bulunmasıydı. Daha çok gıda üzerine kurulmuş, bunlar üzerine gitmesi lazım gelen firmalar, kırtasiye malzemeleriyle raflarını doldurdular. Bu bizleri de tüketiciyi de şaşırttı. Acaba hangi tarafa gideyim diye muallakta kaldılar. Bunun da sebebi büyük firmaların büyük hamleler yapıp daha uyguna malzeme temin edebilmesi haliyle daha uygun fiyata satabilmesi" diye konuştu.
"Devletimizden bu hususta çalışma yapmasını rica ediyoruz"
Büyük firmalara ait süper marketler ile küçük ve orta ölçekli esnafın rekabet etmesinin imkansız olduğunu ifade eden Emre Arvas, "Küçük ve orta ölçekli kırtasiyelerin veya herhangi bir sektörün bunlarla rekabet etme şansı yok. Hal böyle olunca biraz sakin bir sezonumuz geçti. Devletimizden hakikaten bu hususta bir çalışma yapmalarını rica etme durumundayız. Yoksa ekonominin temelini oluşturan esnaflığı bitirmiş olurlar. Bu bizim bin yıldan beri gelen ahi teşkilatımıza, şu anda da odalar zümresine bile aykırı. Ekonomide bir kategori ayrımına gitmemiz icap ediyor" ifadelerini kullandı.
"Haksız bir rekabet var piyasada"
Kırtasiyeci Mustafa Oğuz da, süper marketlerin ve ucuzluk pazarı diye ifade edilen iş yerlerinin kırtasiye malzemesi satmasını, kırtasiyecilere haksızlık olarak nitelendirdi.
Mustafa Oğuz, süper market zincirleri ile küçük ölçekli esnafın rekabet etmesinin imkansız olduğunu ifade ederek, "Haksız bir rekabet var piyasada, büyük sermaye ile rekabet etmek mümkün değil. Biz 12 ay hizmet ediyoruz müşteriye, onlar bir ay bile değil. Aşağı yukarı 15 gün boyunca bir hizmet yapıyorlar, ondan sonra da reyonlarından kaldırıyorlar. Bizim sezon denilen bir kavram vardı önceden, bu sezon denilen kavram olduğu gibi ortadan kalkıyor. Yani bizim en yoğun iş yapmamız gereken dönem ortadan kalktı. Büyük marketler, çarşı, pazar, bakkalı derken hepsi kırtasiye malzemesi satıyor, yakında kasaplarda satar ve bunu engelleyici hiçbir yasal mevzuat yok" diye konuştu.