Psikolog Suna Duman, cinsel sapkınlığın linç ile değil psikolojik ve ilaç tedavisi ile çözülebileceğini söyledi.
Muğla’dan İstanbul’a giden yolcu otobüsünde cinsel taciz gerçekleştiren muavin için psikologlar, psikolojik ve ilaç tedavisini önerdi. Muavinin işlediği suçla linç edilmek yerine ailesi ve toplum desteğiyle psikolojik ve ilaç tedavisine alınarak tedavi edilebileceğini söyleyen Psikolog Suna Duman, olaya maruz kalan C.D.’nin ise travma yaşayabileceğini ifade etti.
"ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ BASKILAR SAPKINLIK SONUCU OLUŞTURABİLİR"
Olayı gerçekleştiren C.D.’nin bu tarz cinsel sapkınlıkları toplum içerisinde sergilemesinin normal olmadığını belirten Atlantis Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezi Psikoloğu Suna Duman, “Baktığımızda bunun birden çok fazla sebebi olabilir. Bu sebeplerin temeline indiğimizde 3-5 yaş arası çocukluk dönemlerinde kendi benliklerinin, kendi vücutlarını tanıyan, cinsel organlarını tanıma evresinde aile tarafından çok fazla bastırılan çocuklar, aile tarafından çok fazla dikkate alınmayarak bunu bağımlılık haline getiren çocuklarda çok fazla bu tür davranışlar yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkabilir” dedi.
"İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUKLAR, CİNSEL SORUNLAR YAŞAYABİLİR"
Çocuğun yetiştiği sosyo-kültürel ortamın da etkili olduğunu söyleyen Psikolog Duman, “Çevresindeki cinsellikle ilgili konular, çocukluk döneminde suçluluk duygusu oluşturabilir. Ve bu suçluluk duygusunu bastırmakla yine aynı şekilde yetişkinlikte bu tür davranışlara yol açabilir. Her ruhsal sorunda olduğu gibi bu sorunda da çocukluk döneminde yaşadıkları çok etkilidir. Çocukluk döneminde cinsel istismara uğrayan çocuklarda da bu tür sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde ailenin durumu da çok önemli bu durumda. Aile bu dönemde çocuğa çok fazla baskı uyguluyorsa ve aşırı da serbest ise bunlar yine yetişkinlikte ortaya çıkabilir” diye konuştu.
"CİNSEL SAPKINLIKLAR TEDAVİ EDİLEBİLİR"
Bu tür davranışların tedavi edilebileceğini belirten Psikolog Duman, “Bu tür davranışlar, cinsel sapkınlıklar sadece toplum içerisinde yapılmakla kalınmıyor. Daha birçok alanı var bunun. Tabi ki bunlar psikiyatri desteğiyle ve aynı şekilde psikolog desteğiyle çözülebilen rahatsızlıklardır. Kişiyi toplum içerinde linç etmek doğru değil. Aslında bu tür insanları şiddete maruz bırakmak yerine tanıdıkları ve çevresindeki insanlar tarafından desteklenerek psikolojik tedavi altına alınmaları gerekmektedir diye düşünüyorum. Bu sapkınlıkların farklı dereceleri var. Tedaviler kişinin sapkınlık dereceğine göre değişiyor. Bu 6 ay da olabilir 1 yılda. Tedavi süresinin uzunluğunda kişinin bu yolda yürümek istemesi çok çok önemlidir” şeklinde konuştu.
"MAĞDUR ÖĞRENCİ, KARŞI CİNSE NEFRET BESLEYEBİLİR"
Son olarak olaya maruz kalan üniversite öğrencisinin psikolojisinden bahseden Duman, “Özellikle cinsellikle ilgili konularda tamamen bir önyargı kaplayabilir kişiyi. Bunun haricinde kendi içine kapanma, insanlara karşı güvensizlik, karşı cinse karşı nefret duygusu ortaya çıkabilir. Bu medyaya yansımış olabilir ama bunu söyleyemeyen pek çok kadın var baktığımızda. Bu tarz sorunları yaşayan kadınlarda depresyona varan sorunlar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.