ADANA (AA) - Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı özel öğrenci yurdundaki yangınla ilgili soruşturma sürüyor.

Kozan Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Sinanpaşa Mahallesi'ndeki özel kız öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

Yangında 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı hatırlatılan açıklamada, "Herkesi derin bir üzüntüye boğan elim olayla ilgili olarak ivedilikle başlatılan soruşturma kapsamında, yangına ilişkin herhangi bir ihmalin bulunup bulunmadığı, varsa bu kişilerin tespiti ve şüphelilerin adalet karşısına çıkarılmaları amacıyla 3 cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, cumhuriyet savcıları eşliğinde teknik bilirkişilerin yangının meydana geldiği özel öğrenci yurdunda incelemelerde bulunduğu aktarılarak, "Adana Emniyet Müdürlüğü ve Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri ile Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiye görevlilerince delil tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma kapsamında, öğrenci yurdundaki görevliler ve yurdun bağlı bulunduğu dernek yöneticileri olmak üzere toplam 14 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, yangına ilişkin ihmali olan fail ya da faillerin ortaya çıkarılmasına yönelik soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Bu arada, soruşturma kapsamında 14 şüpheliden büyük bir kısmının gözaltına alındığı öğrenildi.

- Başbakan Yardımcısı ve bakanlar yurdu inceledi

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, yangının çıktığı öğrenci yurduna gelerek incelemelerde bulundu.

Kaynak, Soylu ve Kaya, Adana'daki hastanelerde tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, ziyaretler sonrası yangının çıkış nedenine ilişkin yaptığı açıklamada, "İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı, 'çıkması muhtemel' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak, Soylu, Kaya ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yangında hayatını kaybeden Zeliha Avcı ve Bahtınur Baş'ın ailelerini Sarıçam ilçesinde ziyaret ederek başsağlığı diledi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak ile beraberindekiler, daha sonra Adana Valiliğini ziyaret ederek olayla ilgili Vali Mahmut Demirtaş'tan brifing aldı.

Brifingin ardından gazetecilere açıklama yapan Kaynak, yurdun yangın çıkış kapısının kilitli olduğu iddialarına ilişkin, "Biz 03.30'da oradaydık. Orada bize hem Aladağ savcımız hem olay yeri inceleme ekiplerinin verdiği ilk bilgi, kilitli değil, kilidin hiç olmadığı şeklindeydi." dedi.

Yangında 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 24 kişinin de yaralandığını ifade eden Kaynak, "Otopsi çalışmaları devam ediyor, bu akşam itibarıyla otopsi çalışmalarının tamamlanacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, bu yurtları bakanlığın yılda iki defa denetlediğini belirterek, "Bina ruhsatlı bir binadır. Milli Eğitim Bakanlığımızın çalışma izni verdiği bir binadır. Haziran ayında, çok da uzak olmayan bir tarihte gerekli denetimler yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

- "Hiçbir olumsuzluk o denetlemede ifade edilmedi"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aladağ ilçesinde yanan özel öğrenci yurdunda incelemede bulundu.

Bakan Yılmaz, bir gazetecinin "Yurt için son denetleme haziran ayında yapılmış, bu denetlemenin sonucu hakkında bir bilginiz var mı?" sorusunu şöyle cevapladı:

"Doğrudur. Hiçbir olumsuzluk o denetlemede ifade edilmedi. Bir yıl önce genel denetleme var. Yılda iki sefer mülki idare amiri ile beraber denetleme yapılıyor. Orada bir sıkıntı yok. 6 ay önce de haziranda daha 6 ay da dolmadı, orada da bir sıkıntı yok."

Bu arada, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Adana'da bir otelde düzenlenen 33. İl Müftüleri İstişare Toplantısı'nın son gününde yaptığı konuşmada, yangına ilişkin, "Sosyal medya marifetiyle ifade edilen bir hususu düzeltmek isterim, burası Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı herhangi bir yapı değil, özel bir öğrenci yurdu. Kaldı ki nereye bağlı olduğu önemli değil. Bu ülkede nerede olursa olsun bir tek çocuğumuzun canına zarar geldiği zaman, biz kendi canımıza gelmiş bir zarar olarak kabul ederiz." diye konuştu.

- Aileleriyle geçen hafta sonu görüşmüşler

Yangında yaşamını yitiren ve yaralanan öğrencilerin ailelerinin büyük bölümünün Aladağ'a bağlı yerleşim birimleri Kışlak, Köprücük ve Karahan'da yaşadıkları belirtildi.

Öğrencilerin ailelerinin ikamet ettiği kırsal kesimdeki mahallelerin çor zorlu coğrafi şartlar nedeniyle taşımalı eğitime uygun olmadığı ifade edildi.

Yurttan ayda bir evlerine giden öğrencilerin, 23-24 Kasım'da yapılan TEOG sınavlarının ardından köylerinde aileleriyle bir araya geldikleri öğrenildi.

Sınava girmeyen 5, 6 ve 7'nci sınıf öğrencilerin, sınav nedeniyle ilan edilen tatili hafta sonu ile birleştirip köylerine gittikleri, 8'inci sınıf öğrencilerinin de sınavdan sonra aynı şekilde hareket ettikleri belirtildi. Hafta sonunu aileleriyle geçiren öğrencilerin hafta başında tekrar yurda döndükleri belirtildi.

- Aladağ'da yas var

Yangında 12 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle ilçe genelinde üzüntü hakim.

Yaşamını yitiren bazı öğrencilerin eğitim gördüğü Sinanpaşa Ortaokulunda matem havası var.

Okulda eğitim devam ederken, yangında yaşamını yitiren öğrencilerin arkadaşları da derslerine hüzünlü girdi.

- Türkiye Aladağ'daki çocuklara ağlıyor

Bakanlar, siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, taziye mesajları yayımladı, binlerce vatandaş sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla üzüntülerini dile getirdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, taziye mesajı yayımladı.

Çelik, mesajında, "Çok acı, yürek yakan bir haber. Allah rahmet eylesin kardeşlerimize. Mekanları cennet olsun." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu ise mesajında, "Başımız sağ olsun. Rabbim gencecik yavrularımızın ailelerine sabırlar versin." ifadesine yer verdi.

- Siyasi partilerin liderlerinin mesajları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangına ilişkin, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Aladağ'dan gelen haber yüreklerimizi parçaladı, bu acının tarifi yok." değerlendirmesini yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada, "Yangının nasıl çıktığı, içi ahşap kaplı söz konusu iki katlı yurt binasını nasıl sardığı en kısa sürede netleştirilmeli, sorumlular, denetim ve kontrol görevini suistimal edenler mutlaka bulunup cezalandırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise mesajında, yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, bundan sonra bu tür felaketlerin yaşanmaması için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de BBP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Aladağ'daki yangına ilişkin, "Olayda hesap sorulması gereken, İslami değerler ve Müslümanlar değil, bu olayda ihmali olanlardır. Buna rağmen birilerinin bu gelişmeyi fırsata çevirerek, dini duygularımıza saldırmasını doğru bulmuyorum." dedi.

Öte yandan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden öğrenciler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.