GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, belirlenen kriterlere uyan bin 662 Suriyeli öğrenciyi 15 fakülte, yüksekokul ve enstitüye yerleştirdiklerini belirterek, "Şu bir gerçek ki Suriye'de savaş mutlaka bitecek ve ülke yeniden kurulacak. Gaziantep Üniversitesi de yetiştirdiği öğrencileriyle bu oluşumun ana mimarı olacak." dedi.

Prof. Dr. Ali Gür, gazetecilere açıklamasında, üniversite olarak iç savaş sonrası Gaziantep'e yerleşen öğrenim çağındaki Suriyeli gençlere kucak açtıklarını söyledi.

TÖMER aracılığıyla Gaziantep'in yanı sıra bölge illerindeki binlerce Suriyeliye Türkçe eğitimi verildiğini kaydeden Gür, YÖK'ün Suriyeli öğrencilerin eğitiminde koordinatör üniversite olarak belirlediği Gaziantep Üniversitesinin, Türkiye'de en fazla Suriyeli gencin öğrenimini üstlenen üniversite olduğunu dile getirdi.

Rektör Gür, "Gaziantep başta olmak üzere tüm Türkiye, ensarlığın gereği olarak Suriyeli muhacir kardeşlerine kucak açtı, çok iyi bir ev sahipliği yaptı, yapmaya da devam ediyor. Biz de üniversite olarak bu konuda elimizi, hatta gövdemizi taşın altına koyduk. Sorumluluk aldık, almaya da devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Belirlenen kriterlere uyan bin 662 Suriyeliyi 55 bin öğrencisi bulunan GAÜN'de 15 fakülte, yüksekokul ve enstitüye yerleştirdiklerini anlatan Gür, savaşın bitmesinin ardından Suriye'nin yeniden inşası için öncelikli olarak mühendislere ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda kadim bir geçmişi bulunan ve Türkiye'nin en kaliteli mühendislerini yetiştiren fakültelerden birisi olan Mühendislik Fakültemizde 501 Suriyeli gencimiz öğrenim görüyor. Suriye'nin ekonomisini yöneteceğine yürekten inandığımız 130 gencimize İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ekonomi öğrenimi görüyor. Üniversitemizde 60 doktor, 17 diş hekimi adayı öğrenim görüyor. İlahiyattan mimarlığa, Güzel Sanatlar Fakültesinden Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine kadar hemen tüm fakülte ve yüksek okullarımızda Suriyeli öğrencilerimiz, Türk arkadaşlarıyla eşit şartlarda en iyi öğrenimi alıyor."

- Arapça programlarıyla kendi dillerinde öğrenim imkanı

GAÜN'ün bir ilke daha imza atarak Mimarlık, Biyoloji, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İlahiyat, İşletme, İnşaat Mühendisliği ve Sınıf Öğretmenliği programlarını açıp 218 gence kendi dillerinde öğrenim imkanı sunduğunu belirten Gür, bu akademik yılda da Makine Mühendisliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Tarih, Matematik, İktisat ve Uluslararası Ticaret Lojistik Arapça programlarına öğrenci alacaklarını kaydetti.

Prof. Dr. Gür, "Şu bir gerçek ki Suriye'de savaş mutlaka bitecek ve ülke yeniden kurulacak. Gaziantep Üniversitesi de yetiştirdiği öğrencileriyle bu oluşumun ana mimarı olacak." dedi.