GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, kalorifer dairelerine yönelik denetim yaptı. 

Ev ve iş yerlerinin kalorifer dairelerinde kaçak kömür, yangın tüpü, tüplerin son kullanım tarihi, doğru kalorifer yakma konularında denetim yapan zabıta ekipleri, vatandaşlardan kurallara uymalarını istedi. 

Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, Mahrukatçılar Sitesi'nin girişine kurdukları "kömür denetim ofisi" ile Gaziantep'e giren tüm kömür kamyonlarının denetlendiğini belirtti.

Amaçlarının insanlara cezai işlem uygulamak olmadığını ifade eden Yalım, "Biz bu anlamda insanlarımızı hem eğitiyor hem de denetliyoruz. Önleyici ve koruyucu yöntemleri uyguluyoruz. Kalorifer yakan kişileri de eğitiyoruz. Onları doğru kalorifer yakma, az yakıtla çok ısınma ve hava kirliliği gibi konularda bilgilendiriyoruz" dedi. 

Hava kirliliğinin sadece kömürden kaynaklanmadığına dikkati çeken Yalım, gerek çarpık yapılaşma gerekse kullanılan araç sayısının artmasıyla doğru orantılı kirlilik oluşabildiğine işaret etti.

Gaziantep'n büyük bir kent olduğunu, coğrafi açıdan çukur bölgelerin bulunduğunu vurgulayan Yalım, şunları kaydetti:

"Yüksek tepelerin olduğu yerlerde rüzgarların da etkisiyle çukur bölgelerde kirlilik oranı artabiliyor. Kömürü ne kadar doğru yöntemlerle yakarsanız yakın yine belirli bir oranda havaya emisyon veriyor. Bu emisyon içinde kirlilik var. Hava kirliliğinin önüne geçmemiz eğitim ve denetimlerle bir yere kadar. Dolaysıyla herkese burada önemli görevler düşüyor. Biz denetimleri yapıyor, gelen uyarıları dikkate alıyoruz. Vatandaşlarımız da doğru yakıt kullanımı ve araç kullanımına dikkat etmeliler."