Jeofizikçiler İstanbul depremi konusunda uyarı yapmaya devam ederken, özelikle Avrupa yakasında riskin daha çok olduğu vurgulandı.

İstanbul’da beklenen büyük deprem ile ilgili giderek daha endişe verici açıklamalar yapılırken, konuyla ilgili yeni açıklama Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’den geldi. Yeni depremin en iyi ihtimalle 7.2 büyüklüğünde olacağını söyleyen Haluk Özener, Türkiye’de önlemlerin alınarak afet planlarının hazırlanması gerektiğini söyledi. Haluk Özener’in açıklamasına eş değer olarak benzer bir açıklamada İnşaat Ve Jeofizik Mühendisleri Odası da uyarıda bulundu.

“Denetim Eksikliği Var”

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde Türkiye’deki zemin ve yapıtı denetimi konusundaki eksikliklere dikkat çekilirken, özellikle İstanbul’un Avrupa yakasının bu konuda daha riskli olduğu belirtildi. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalara pek çok gazete yer verirken, yeri belli olan büyük deprem için Türkiye’nin şu anda hazır olmadığı da vurgulandı. Yaptığı açıklamalara uyarılarda bulunan Haluk Özener, “Burada zemin koşulları da önemli. Faya yakın da olsanız binanın zemini çok sağlamsa, depremi az hissedersiniz” dedi.

“Deprem Haritasında Hatalar Var”

1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem bölgeleri haritasının yanlış olduğunu söyleyerek bu konudaki düşüncelerini dile getiren TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbu11l Şubesi Başkanı Erdal Şahan ise hazırlanan haritalarda bölgelerin 1. 2. ve 3. deprem bölgesi olarak bölgelere ayrıldığını fakat bu yerlerin sınıflandırılmasında hiçbir şekilde zemin incelemesinin yapılmadığını duyurdu. Faya uzaklığa göre hazırlanan deprem bölgeleri aynı zamanda eksikler nedeniyle hatalı bulunuyor. Haluk Özener’in yaptığı açıklamalara vurgu yaparak zeminin durumun da çok önemli olduğunu söyleyen Erdal Şahan, Anadolu yakasının Avrupa yakasına göre daha fazla kaya zemine sahip olduğunu ve kaya zeminlerin diğer zeminlere göre depreme daha fazla dayanıklı olduğunu ifade etti.

“Zeminlerin İncelenmesi Önemli”

Zeminlerin deprem konusunda çok önemli olduğunu söyleyen Şahan, Bakırköy örneği vererek kaya zemine sahip olan Bakırköy’ün yakından incelenmesi halinde büyük bir kil tabakasına sahip olduğunu belirtti. Kil tabakasının depreme karşı dayanıksız olduğunu belirten Şahan,

Türkiye’nin bu konuda eksikliklerine dikkat çekti. Şahan Türkiye’de çok yaygın olan dolgu zeminler konusuna da değinerek olası depremde bu yerlerin su altında kalabileceğini ifade etti.