Kars Valisi Rahmi Doğan, vatandaşlardan bu gece de sokaklarda olmalarını istedi.
Vali Doğan, darbecilerin tanklarıyla sokakları işgal etmek istediklerini, yüce Türk milletinin onlara bu fırsatı vermediğini belirtti.
Rahmi Doğan, yapılan güvenlik toplantısında tugaya talimat verdiğini ve ekmek almaya dahi dışarı çıkmayacaklarını söyledi.
Kars’ta darbeci askerlerin gözaltına alınmasıyla ardından Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, MHP İl Başkanı Yaver Özcan ve CHP İl Başkanı Mustafa Aras ile birlikte Kazımpaşa ve Fiakbey Caddelerinde vatandaşlarla bir araya gelerek birlik beraberlik mesajları verdiler. Vali Rahmi Doğan ile Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve beraberindekilere Karslılarda alkışlarla destek verdiler.
“Sokakları biz işgal etmeye karar verdik”
Kars Valisi Rahmi Doğan, “Serhat şehrin yiğit insanları hayırlı akşamlar diliyorum. Dün akşam bu saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı, onun meşru hükümetine karşı, halkı tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı yapılmış bir darbe girişimi vardır. Biz bu darbe girişimi öğrendiğimiz andan itibaren önce emniyet ve jandarmamızı, MİT’imizi ve gerekli güvenlik tedbirlerini aldırarak Sivil Toplum Kuruluşlarını, Siyasi Parti İl başkanlarını devreye sokarak sokakları biz işgal etmeye karar verdik” dedi.
“Tanklarıyla sokakları parkları işgal etmek istediler”
Doğan, “Bunlar tanklarıyla sokakları, parkları işgal etmek istediler ama yüce Türk milleti onlara bu fırsatı vermedi. Malumunuz iki tane tugayımız var. Sarıkamış ve merkezdeki tugayımız her iki tugayımızda bu darbe girişimine destek vermiştir. Bu destek sadece kendi eylemeleri değil, aynı zamanda civar illere moral ve motivasyon vermiştir. Gece boyunca yapılan görüşmeler, sizlerin sokakları tekrar ele geçirmesi, belediyemizin, siyasi partilerin sivil toplum kuruluşlarının hep birlikte hareket etmesi, bunları geri adım attırmıştır” diye konuştu.
“Ekmek almaya dahi çıkmayacaklar”
Bugün itibariyle iki tugay komutanı ve rütbeli 31 tane asker gözaltına alınmıştır diyen Rahmi Doğan, “Biraz önce güvenlik toplantısı yaptım. Her iki tugaya da talimat verdim. Tugaylar kışlarında kalacaklar. Ekmek almaya dahi çıkmayacaklar. Son talimatımız budur. Yapacakları tüm faaliyetleri emniyet müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde onun izni dahilinde yapacaktır” şeklinde konuştu.
“Bu geceyi de belki uykusuz geçireceğiz. Ama bu devlete, bu millete sahip çıkacağız. Bu devletin, bu milletin bekası için sokaklarda olacağız”
Bugünün çok kritik olduğuna dikkat çeken Kars Valisi Rahmi Doğan, daha sonra özetle şunları söyledi:
“Bugün çok kritiktir. Dolayısıyla hep beraber sokaklarda olacağız. Nöbete devam edeceğiz. Kars nöbet tutmayı bilen bir kenttir. Şehit vermeyi bilen bir kenttir. Serhat kentidir. Dolayısıyla hep birlikte buradaki gördüğünüz zevatla gece sabahlara kadar gerekirse sokaklarda olacağız. Bizim bilgimiz dışında her hangi bir hareket etmeye kimse kalkışmasın. Ben uygun bir şekilde arkadaşları uygun bir şekilde parklarda, kafelerde, farklı ortamlarda sokaklarda olmasını istiyorum. Her hangi bir şey olacağını tahmin etmiyoruz. Biz bütün gerekli tedbirleri aldık. Bu darbe girişiminde bulunan kişilerin yerinede yeni görevlendirmeler yapıldı. Devlet mekanizması işlemekte, hiyerarşi komuta kontrol işlemekte, her hangi bir sıkıntı yok. Ancak farklı gelişmeler olabilir. Dolayısıyla hep beraber sokaklarda olacağız. Birlikte olacağız. Bu geceyi de belki uykusuz geçireceğiz. Ama bu devlete, bu millete sahip çıkacağız. Bu devletin, bu milletin bekası için sokaklarda olacağız.”
Yapılan konuşmaların ardından İl Müftüsü Mehmet Genç, darbe girişiminde şehit olanlar için dua etti. Edilen duaların ardından Karslılar İl Emniyet Müdürlüğü önünde nöbete başladı. Vali Doğan, Başkan Murtaza Karaçanta ve beraberindekilerde vatandaşlarla birlikte sokaklarda olacak.