Kurban Bayramı'na sayılı günler kala çevre il ve ilçelerden yoğun olarak büyük ve küçükbaş hayvan girişinin olduğu Kırşehir Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı'nda ‘son gün’ hareketliliği bekleniyor. Satıcılar, hem satışlardan dert yanıyor hem de kurban satış alanının altyapısının eksik olmasından.

Son bir haftadır açık olan Kırşehir Canlı Hayvan Pazarı’nda büyükbaş kurbanlık hayvan 5 bin liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar çıkıyor. Küçükbaş kurbanlıklar da 500 ile 800 lira arasında satılıyor. Kırşehirlilerin ilgisi küçükbaş hayvanlara daha fazla olurken kurbanlık satıcıları da Arife günü ve Kurban Bayramının birinci günü satışların artmasını umut ediyorlar.

SATICILAR, SATIŞLARDAN VE PAZAR YERİNİN ALT YAPISINDAN ŞİKÂYETÇİ

Kırşehir Canlı Hayvan Pazarı’nda, Arife gününde satışların artmasını umut eden kurbanlık satıcıları, hem satışların düşük olmasından hem de Pazar yerinin alt yapısından şikayetçiler.

Mucur ilçesinden kurbanlık hayvan satmaya gelen Muhammet Osman Demirel, satış yerleri hakkındaki sorunları şu şekilde ifade etti: “Kotaralara (kurbanlık satış yerleri) kilit vuruluyor. Çeşme yok, görüyorsunuz. Adam bidonla su götürüyor. Ne olur yani şuraya iki üç tane çeşme çekseniz. Şuraya iki-üç tane lamba çekseniz. Gece hırlı var, hızsız var. Başımız ağrımasın. Güvenlik görmedik. Kamera var, lamba yok, karanlıkta ne çekiyor? Yarın diyorlar şiddetli yağmur gelecek. Bir bakın, selamlık var mı, dulda (rüzgârdan etkilenmeyen kuytu yer) var mı? Islanacağız yani. Kotaralar kilitli. Adam sadece Arife günü gelecek, biz 6 günden beri buradayız, şuraya hayvanımızı çekemedik. Şu tahtaya para veriyoruz. Niye yol parası verip, gidip gelip benzin parası veriyoruz. Bu paralar hep israf yani anlatabiliyor muyum?"

Adının Serkan olduğunu söyleyen bir başka kurbanlık satıcısı ise aşırı durgunluktan yakındı. "Bizim açımızdan düşünecek olursanız, insanlar fiyatların yüksek olduğundan şikayetçi" diyen satıcı, "Bize gelen hayvanın maliyeti, yemin yüksek olması hayvan fiyatlarını yükseltiyor. İç piyasadan kaynaklanıyor. Şu an itibariyle umduğumuzu bulamadık. Bugün mesela hiçbir satış yapamadım. Pazar günü pazarı olmasına rağmen. Esnaf ve müşteri geldi ama şu an herkes bir fiyat araştırması içinde. Son umudumuz Arife ve bayramın birinci gününe kaldı." diye konuştu.

KIRŞEHİR TİCARET BORSASI: BORSAMIZ MODERN GÖRÜNÜME KAVUŞTU

Kurbanlık hayvan satıcılarının alt yapı şikayetlerine karşın, Kırşehir Ticaret Borsası yetkilileri, “Hastalıklı hayvanların pazara girmesini önlemek için giriş ve çıkışlara modern bir dezenfektan tüneli kurdurduk. Hayvan sahipleri içinde kurban satışlarını rahat yapabilmeleri için padoklara (hayvan satış yerleri) ek yeni padoklar ilave ettik. Pazar yerlerinin en büyük sorunlarından olan indirme ve yükleme rampalarına yenilerini ilave ettik. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Pazar yerimizde bulunan dijital kantarımız ücretsiz hizmet verecek bu vesile ile alıcıda satıcıda malın gerçek değerini bilmiş olacaktır” açıklamasını yaptılar.

Edinilen bilgiye göre, Kırşehir Canlı Hayvan Pazarı'na son bir ay içerisinde yaklaşık 8 bin küçükbaş ile 10 bin büyükbaş hayvan giriş yaptı.