Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, KOSGEB’in son 10 yılda kat ettiği aşamaları vurgulayarak, 52 ülkeden toplam 66 muadil kurumla protokol imzalandığını ve bu protokollerin her iki ülke KOBİ’leri için bir güvence olduğunu belirtti.
KOSGEB, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ile Mutabakat Zaptı imzalamak üzere Saraybosna’ya iş gezisi düzenledi. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebilmesine yönelik projeler ele alındı.
Saraybosna programı Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ziyaret ile başladı. Büyükelçilikte gerçekleşen toplantıda, KOSGEB Başkanı Recep Biçer KOSGEB’in muadil kurumlara bilgi ve tecrübe paylaşımı aktarmak üzere yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Büyükelçi Ümit Cemaloğlu da Bosna Hersek’te bulunan KOSGEB muadili kurumların, KOSGEB modeline duyduğu ilgiyi dile getirdi. KOSGEB Destek Modellerinin Bosna Hersek’e transferi için karşılıklı önerilerin ele alındığı toplantıda genç işsizlik oranının yüzde 60 civarında bulunduğu özellikle KOSGEB’in Türkiye’de genç girişimcilere sağladığı desteklerin Saraybosna’da uygulanabilirliği değerlendirildi.
KOSGEB ile Bosna Hersek arasında mutabakat zaptı imzalandı
Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mikro Şaroviç ve KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Türk ve Bosna Hersekli KOBİ’ler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve iki ülke KOBİ’lerinin küresel pazarlarda rekabet güçlerini artırmalarına katkı sağlayacak Mutabakat Zaptını imzaladı. Mutabakat ile ülkeler arası daha üst seviyede işbirliğinin değerlendirilmesi için gerekli altyapının sağlanması hedeflendi.
KOSGEB Başkanı Recep Biçer, ekonomik gelişmenin kültürel araçlarla da desteklenmesi gerektiğini belirterek iki ülke arasındaki ithalat-ihracat rakamlarına değindi. KOSGEB’in son 10 yılda kat ettiği aşamaları vurgulayan Başkan Biçer, 52 ülkeden toplam 66 muadil kurumla protokol imzalandığını ve bu protokollerin her iki ülke KOBİ’leri için bir güvence olduğunu belirtti. Bakan Mikro Şaroviç ise, 2017 yılı içerisinde karşılıklı irtibat noktalarının belirlenip somut adımlar atılması talebini dile getirdi. Ayrıca İşletmeler arası ticari faaliyeti artıracak aktivitelere( B2B) de kendisinin katılmaktan büyük memnuniyet duyacağını söyledi.
KOSGEB’ de 2017 yılı için 1,1 milyar TL bütçe öngörülüyor
Saraybosna gezisi kapsamında KOSGEB Heyeti, Bosna Hersek Kalkınma Girişimcilik ve Zanaat Bakanlığını ziyaret etti. Başkan Recep Biçer Türkiye’de bulunan 3,5 milyon işletmenin yüzde 99,8’ini KOBİ’lerin temsil ettiğini ve 3 Milyondan fazla işletmenin KOSGEB’in potansiyel hedef kitlesini oluşturduğunu söyledi. Başkan Biçer, KOSGEB veri tabanında 860 bin işletmenin kayıtlı bulunduğu, 2016 yılı için 991 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığını ve 2017 yılı için 1,1 milyar TL öngörüldüğünü aktardı.
Bosna Hersek Teknik Heyetine KOSGEB destek mekanizmaları hakkında bilgilendiren KOSGEB Başkanı Recep Biçer, “Girişimcilik Desteği” kapsamında son 6 yılda 560 bin girişimci adayına girişimcilik eğitimi verildiği ve bu adayların 29 bininin işyerlerini açarak KOSGEB’den 500 milyon TL’ye yakın destek aldıklarını vurguladı. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmi artışından duyduğu memnuniyeti ifade eden Kalkınma Girişimcilik ve Zanaat Bakanı Amir Zukic, Bosna Hersek’te 77 Türk firmanın toplam 305 milyon Euro yatırımı olduğunu bildirdi. Türkiye-KOSGEB tecrübelerinden yararlanma isteklerini dile getiren Bakan, yeni kurulan işletmelerin teminat sorunu yaşadıkları ve Kredi Garanti Fonu benzeri bir yapının Bosna Hersek’te de kurulması gerekliliğine dikkat çekti.