MALATYA (AA) - Malatya'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Malatya Kayısı Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından "1. Alıç Çalıştayı" düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda, alıç meyvesinin tıbbi, gıda kullanımı, ekim çalışmaları hakkında uzmanlar ve üniversitenin akademik personeli tarafından görüş alışverişinde bulunulacak.

Malatya Valisi Mustafa Toprak, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, kendisinin bu tür konuları çok önemsediğini ve alıcın hem aromatik hem de insana katkı sağlayacak yönleri hakkında bilgi sahibi olmak için düzenlenen oturuma katıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Ülkemiz önemli gen merkezlerini üzerinde barındırıyor ve gen merkezi üzerinde önemli ürünlerin olduğunu görüyoruz. Baktığımızda ülkemiz kadim bir geçmiş ve bereketli topraklar üzerine bulunuyor. Böyle çalıştayların bu ürünlerin tanınması ve faydalarının öğrenilmesi açısından önemli olduğuna inanıyorum."

TAGEM Daire Başkanı Gökhan Kızılcı ise kurumun Türkiye'de tarım alanında araştırmalar yapan enstitülerin koordinasyonunu sağladığını, 49 enstitüyle hizmet verdiklerini belirtti.

Türkiye'de çok büyük bir bitki zenginliği olduğunu ve yaklaşık 12 bin bitki türünün yetiştirildiğini aktaran Kızılcı, şunları söyledi:

"Bunların 4 bin tanesi de yalnızca endemik olarak ülkemize ait bitkilerdir. Bu konularda da çalışma yapmak, özellikle minör grup dediğimiz kültüre henüz alınmamış bitkilerin de bu kategoriye alınması, sektöre kazandırılması konusunda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Alıç da bu bitkilerden bir tanesi. Gündemimizde özellikle bu tıbbi ve aromatik bitkiler çok güncel. Sürekli reklamları oluyor, basında görüyoruz. Bazı bitkiler flaş haberlerle gündeme getirilip tüketilmesi, bazı hastalıklara iyi geldiği yönünde haberler çıkıyor. Bu çalıştayda biz de alıcı tanıyacağız. Özellikle eczacılık alanındaki hocalarımız alıcın tıbbi alandaki faydalarından bahsedecek ve gerçekçi bilimsel veriler elde etme imkanı bulacağız."

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da çok önemli bir konuyu gündeme getirdiklerini ve alıcın Türkiye'nin yetim bitkisi olduğunu dile getirdi.

Alıcın henüz üzerinde çok çalışmış bir meyve olmadığını aktaran Kızılay, "Alıç üzerinde çok çalışılmaya değer bir meyve. Onun için ben buradan çalıştayı düzenleyene tebrik ediyorum, böyle bir yetim meyveye sahip çıktıkları için. Bu hem ülkemize hem Malatya'mıza çok önemli bir katkı. Burada sunulan tebliğlerin hepsini yazılı metnini kitap olarak mutlaka basalım." dedi.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitü Müdürü Abdullah Erdoğan, Anadolu'nun tarım ve medeniyet tarihinde rol oynamasında, sahip olduğu ekolojik şartların bitki genetik kaynaklarının önemli yeri olduğunu vurguladı.

Alıcın Türkiye'de dağlık alanlarda doğal olarak yetiştiğini ve üzerinde kültürel uygulamaların henüz yapılmadığını söyleyen Erdoğan, meyvenin tıbbi bitkiler, peyzajda kullanım alanı ve yaban hayatında öneme sahip olduğunu aktardı.

Yabani meyve türlerinden kabul edilen alıç hakkında son yıllarda çalışmaların gittikçe arttığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemiz alıç türlerinin anavatanı konumundadır. Ülkemizde doğal yayılış gösteren, her bölgede yaygın olarak bulunan bu türün muhafaza altına alınma çalışmaları devam edecektir. Alıcın insan üzerindeki pozitif etkileri dikkate alınarak, gıda, sağlık alanındaki kullanımı yanında üretiminin de geliştirilmesi konusunda çalışmaların yapılması zorunluluk arz etmektedir."

Çalıştay, bugün ve yarın yapılacak olan oturumların ardından sona erecek.