Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, Türkiye-Belarus işbirliğinin aktif bir şekilde geliştiğini belirterek ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığını söyledi.

Makey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Minsk'e düzenleyeceği ziyaret öncesinde Anadolu Ajansı'na (AA) verdiği röportajda Türkiye-Belarus ilişkilerini değerlendirdi.

Belarus-Türkiye ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini belirten Makey, "Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki güvene dayalı, sıcak ve dostane temaslar, iki ülke ilişkilerinde yeni bir seviyeye çıkmamızı sağladı. Erdoğan'ın ziyaretinin mevcut ilişkileri daha da ileri taşımak için önemli bir adım olmasını umut ediyoruz. Bu ziyaretin iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerine güçlü bir ivme kazandırmasını bekliyoruz." dedi.

Türkiye ve Belarus ekonomilerinin birbirlerini tamamlayan nitelikte olduğunu ve iki ülkenin uluslarası konularda benzer pozisyonlara sahip olduğunu dile getiren Makey, bölgesel ve küresel sorunları Türkiye yönetimi ile değerlendirmenin kendileri için önemli olduğunu belirtti.

"Türkiye Belarus için çok önemli bir yere sahip"
Makey, Türkiye'nin Belarus'un dış ekonomi politikasında çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Dış ekonomik ve ticari ilişkilerde bir ülkeye bağlı olmamak için işbirliği yaptığımız ülkeler arasında denge kurmaya çalışıyoruz. Türkiye, dış ekonomi politikamızda bizim için çok önemli bir yere sahip. Türkiye ile ticari ilişkilerimiz genel olarak yarım milyar dolar civarında. Bu senenin ilk 9 ayında 560 milyon doları geçtik ve yüzde 13'lük büyüme yakaladık. Bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz"

Belarus-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu'nun aktif bir şekilde çalıştığına değinen Makey, iki ülke arasındaki üst düzeyli ziyaretlerin, iş dünyasının kaynaşmasına katkı sağladığını ve bunun neticesinde karşılıklı yarar sağlayan projelerin hayata geçtiğini dile getirdi.

Makey, Türkiye ile ekonomik ilişkilerde sanayi üretim alanında ortak projelerin gerçekleştirilebileceği bir seviyeye çıkmak istedilerinin altını çizerek, "Karşılıklı olarak bir şeyleri alıp satmak düşük bir seviye. Biz Türkiye ile ortak projelerin hayata geçebileceği, teknoloji ya da diğer alanlarda ortak üretim yapılabilecek bir seviyeye çıkmak istiyoruz. Sanayi ve üretim alanındaki işbirliğine önem veriyoruz" dedi.

Eğitim alanındaki işbirliğini geliştirmek istediklerini anlatan Makey, "Şu an 200'ün üzerinde Türk öğrenci Belarus'ta eğitim görüyor. Bu sayının artırılabileceğini düşünüyoruz. Bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini geliştirebiliriz" diye konuştu.

Makey, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Minsk'te yoğun bir programı olacağı bilgisini paylaşarak, ikili görüşmelerin yanı sıra Erdoğan ve Lukaşenko'nun Minsk Camisini açacağını ve her iki ülkeden yaklaşık 150 iş adamının yer alacağı iş forumuna katılacağını kaydetti. Makey, politik, ekonomik-ticari, kültürel ve beşeri alanları kapsayan bazı imzalar imzalanmasının beklendiğini ifade etti.

"Belarus'un DTO'ya katılımında Türkiye büyük rol oynuyor"
Makey, Belarus'un Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üyeliği konusunda göstermiş olduğu tutum nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

Son yıllarda DTÖ'ye üye olmak girişimlerine hız kazandırdıklarını ifade eden Makey, "Bu hem bizim için, hem de ticaret ortaklarımız için önemli. Türkiye bu konuda çok önemli rol oynuyor. Çünkü Türkiye Belarus'un DTÖ üyeliği çalışma grubu üyesi ve 2010'dan beri bu grubun başkanlığını Türkiye temsilcisi yürütüyor. Türkiye'ye Belarus'un DTÖ üyeliği konusunda göstermiş olduğu tutum nedeniyle minnettarız" ifadelerini kullandı.