Türkiye genelinde 300’ü aşkın obezite hastası ve tüp mide ameliyatı ile sağlığına kavuşanlar Antalya’da kahvaltıda bir araya geldi.
Türkiye’nin ilk Obezite ve Tüp Mideliler Derneği, ilk etkinliğini Antalya Atatürk Parkı’nda yaptı. Kahvaltıda bir araya gelen dernek üyeleri birbirleri ile tanıştı. Uzman doktorlardan tüp mide ameliyatı ile ilgili bilgi alan dernek üyeleri, daha önce ameliyat olup sağlığına kavuşanlarla da sohbet etti. Yaklaşık 300 kişinin geldiği etkinlikte tavla yarışması da yapıldı.
Eski bir obez olan ve tüp mide ameliyatı ile 46 kilo veren Obezite ve Tüp Mideliler Derneği Başkanı Bahri Taşkın, 134 kilodan 88 kiloya düştüğünü söyledi. Taşkın, “9 ay önce tüp mide ameliyatı oldum. Ameliyatı düşünen insanlara da kesinlikle ama kesinlikle ertelememelerini tavsiye ediyorum. Sağlığınıza kavuşuyorsunuz, mutluluk, huzur geliyor. Eskiden kilolu iken yapamadığınız şeyleri, zayıfladığınız zaman gönül rahatlığı ile yapıyorsunuz. Psikolojik ve vücut olarak rahatlıyorsunuz. İstediğiniz her şeye daha rahat kavuşabiliyorsunuz” dedi.
Bir aylık dernek olduklarını belirten Taşkın, “Türkiye’de sosyal medya üzerinde çok sayıda sayfa var. Ancak, resmi bir dernek yok. Amacımız insanlara psikolojik danışmanlık vermek. Hastalara sağlıklı bir şekilde ameliyat sonrasında destek vermek. Kulaktan dolma bilgiler değil, doktorlar tarafından onlara bilimsel olarak yardımcı olmak. İleride hastaların başına bir şey gelmesi halinde onlara kanuni yollardan destek olmak. Ameliyat olmak isteyenlere psikolojik destek vermek” şeklinde konuştu.

“Kilo verdikten sonra alışverişe gittiğimde karşıma 60 renk çıktı”
Kilolu iken sosyal hayatta yaşadıklarını anlatan Taşkın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kilolu iken mağazaya alışveriş yapmak için girdiğimde çok param var, kendimi Holywood starı gibi görüyordum. Benim bedenimde hangi renk varsa verin diyordum. Çünkü, biliyordum ki verebilecekleri 2-3 renkli kıyafet vardı. Ama şimdi alışverişe gittiğimde karşıma 60 renk çıkıyor. En basit örneklerden biri bu. Arkadaşlarımız biraz araştırma yaparsalar şunu göreceklerdir. Bu ameliyat sonrasında birçok yan hastalıktan kurtuluyorsunuz. Bunlardan bir tanesi diyabet. Çok basit idrar kaçırmaktan, baş ağrısı, migrenden kurtuluyorsunuz. Sağlığınız açısından tavsiye edebileceğim bir ameliyat.”
Antalya’da yeni kurulan dernekteki hastalara kendilerini tanıtmak için geldiklerini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kutbeddin Altun, “Obezitenin önemi giderek artıyor. Ülkemizde ve Antalya’da bu konuda bilinçlendirme anlamında ciddi bir atılım var. Hastaların kendi aralarında bu konuyu tartışmaları için organizasyon düzenlendi. Bu türlü etkinlikler ileride de devam edecektir. Bunun toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Obezite bir sağlık sorunudur. Hem ruhsal anlamda hem de bedensel anlamda sağlık sorunudur. Buradaki etkinlikte hastalar birbirleri ile tanışacak, biz onlarla tanışacağız. Eksikliklerimiz varsa onu gidereceğiz. Tartışacağız, konuşacağız” diye konuştu.

“Yeniden doğmuş gibi oldum”
18 ay önce tüp mide ameliyatı olan ve 69 kilo veren 46 yaşındaki emekli Zeynep Filiz Özkan, “125 kilodan 56 kiloya düştüm. Hayatımdaki her şey değişti. Yeniden doğdum. Yürüyemiyordum, hareket eksikliğim vardı, gezemiyordum, insülin direncim vardı. Çabuk yorulmalar, uyku aknesi, uyuyamıyordum. Şuan bu saydıklarımdan hiçbir şey kalmadı. Yeniden doğmuş gibi oldum” dedi.
Zayıfladıktan sonra istediği kıyafetleri giyebildiğini belirten Özkan, “Özgürce besleniyorum. Daha sağlıklıyım, gençleştiğimi hissettim. 20 yaşındaki bir genç kızla aşık atabileceğim konuma geldim. Kilo verdikten sonra özgürce gezebilmeye başladım. Denizde rahatça yüzmek istiyordum. Çocuklarımla rahatça gezebiliyorum. Eğlenmeyi çok seviyorum. Kiloluyken eğlenemiyordum, öcü gibi bakıyorlardı bize. Şişmanlara insan gibi değil, mahlukat gibi bakıyorlardı insanlar. Bir eğlenceye girdiğiniz zaman ay bu şişmanın burada ne işi var gibi dışlanıyorduk. İnsan değilmişiz gibi davranıyorlardı. Şuanda girdiğim her yere yakıştığımı düşünüyorum. İstediğimizi giymek, istediğimizi yaşamak çok önemli” diye konuştu.

"Hiç durmadan 10-15 km yürüyebiliyorum"
130 kilodan 64 kiloya kadar düştüğünü söyleyen 55 yaşındaki Hüseyin Yetim ise tüp mide ameliyatı olduğunu belirterek, "15 yıldan beri de şeker hastasıyım. Sabahları 25 mg insülin kullanıyordum. 5 tane de şeker hapı alıyordum. Ameliyattan sonra bunların hepsini de bıraktım. Hiçbir sorunum kalmadı. Şekerim 80-90 arası. Ameliyatı da 13 ay önce oldum. Şişman olduğum zamanlarda çorabımı da kendim giyemiyordum. Ayakkabımın ipini de kendim bağlayamıyordum. 100 metre bile yürüyemiyordum. Şimdi ise hiç durmadan 10-15 km yürüyebiliyorum” dedi.
Ameliyattan sonra annesinden sanki yeniden doğduğunu belirten Yetim, “55 yaşındayım ama kilolu olduğum zaman kendimi sanki 90 yaşındaymış gibi hissediyordum. Şu anda ise kendimi ister inansınlar ister inanmasınlar ama ben 30 yaşındayım” şeklinde konuştu.
Alışverişe çıktığı zaman kendisine göre kıyafet bulamadığını dile getiren Hüseyin Yetim, “Kendime kıyafet bakıyordum ama oradaki adam şöyle bir bakıyordu, bir de kıyafete bakıyordu. Kafasını yukarı kaldırıp, ’Sana göre kıyafet yok’ diyordu. O esnada sanki dünya başına yıkılıyordu. Antalya’yı altüst ediyordum kendime göre kıyafet bulabilmek için. İnsanlıktan çıkmış, ördek gibi yürüyorduk. Zayıflayınca da annemden yeniden doğmuş gibi oldum. Zayıflayınca ilk yaptığım şey gidip kendime göre kıyafetler almak oldu. Önce 5 XL kıyafet alıyordum ama şimdi M beden kıyafet alıyorum” dedi.