Muş ve bölgesinde, Ermeni çetelerine karşı 1900’lü yıllarda bölge halkını savunan Miralay Halil Ağa, mezarının başında anıldı.
Hasköy ilçesindeki Miralay Halil Ağanın kabri ziyaret edildi. Köylülerle birlikte türbe başında Kur’an-ı Kerim okuyan Halil Ağa’nın torunu, 1915 Olayları Muş İl Formatörü Araştırmacı Tarihçi Mehmet Nuri Çelik, Ermeni mezalimini anlattı.
Ermeni katliamı yapılmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Çelik, aslında Ermenilerin Müslümanları katlettiğini ve bunu tamamen kendi hatıratlarında belgelediklerini söyledi. Şuan bölgede Ermenilerin katlettiği yüzlerce Müslüman toplu mezarlarının olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
“Halil Ağanın torunuyum. Ermeniler, 1877-78 yılında, 1915 tehcir olayına kadar binlerce Müslümanı katletti. Yüzlerce toplu mezarın bulunduğu bir coğrafyadayız. Ermeni katliamı yapılmış gibi bir algı oluşturulmaya başlandı, özellikle son yüzyılda. Bölgemize baktığımız zaman Ermeni katliamından ziyade Müslüman katliamının yaşandığı bir bölge burası. Ermeni kaynaklarında, ermeni tarihçilerinin de yazmış olduğu kitaplarda ve özellikle ermeni fedailerinin yazmış olduğu hatıratlarda görmekteyiz.”
Ermeni çetelerinin bugün Azerbaycan’da katliam yapmaya çalıştıklarını kaydeden Araştırmacı Tarihçi Çelik, şunları söyledi: “Bu bölgede Ermeni çetelerine karşı büyük mücadele gösteren Halil Ağa ve adamları bu çeteleri def etmişlerdir. Bugün aynı çeteler Azerbaycan’da Dağlık Karabağ’da aynı görevi yapmaktadır. Yarın başka bir bölgemizde yine aynı katliamı yapacakları kesin. Bu katliamları yaparken maalesef aydın geçinen insanlar bunlara destek veriyor. Bu yüzden aydınlarımızı bölgede yapılan bu katliamları görmelerini, toplu mezarların açılarak ciddi manada bunların incelenmesi ve detaylı olarak ele almalarını tavsiye ediyorum. Aydın geçinmek, aydın olmak demek kendi tarihine, kendi milletine ihanet etmek, kendi milletini katliamla suçlamak demek değildir. Aydın demek tarihi kanıtlara dayanarak bir şeyler konuşulması demektir. Bundan sonra Azerbaycan’da olsun, bölgemizin diğer tarafında olan, yapılan tüm katliamlara karşı büyük bir mücadele içerisinde olacağız. Elimizden gelen tüm gayreti sarf ederek Azerbaycan’ın da, diğer tüm Müslümanlarında yanında olacağız, tüm Müslümanların birliği beraberliği için mücadele edeceğimizi buradan beyan ediyoruz.”
“RUSLARIN PARMAĞIYLA ERMENİ ÇETELERİ KATLİAM YAPMIŞTIR”
Osmanlı Miralayı Halil Ağanın torunu Ahmet Çelik, Rusların Ermenileri desteklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz Osmanlının askerini, Osmanlı devletini düşürün biz size devlet sözü vereceğiz. Bu şekilde fedaileri ondan sonra çeteleri Türkiye’nin içerisine, Osmanlının içerisine sokarak katliam yapmıştır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde en azından 500-600 civarında bir katliam yapılmıştır."
Ermenilerin hâlâ Müslümanların katliam yaptığı iddiasında bulunduklarını belirten Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Kesinlikle öyle bir şey yoktur. Rus’un parmağı ile bu fedaileri, bu çeteleri Türkiye’nin içerisine, Osmanlı askerinin içerisine sokarak katliam yapmışlardır. Kesinlikle bunun benzeri, Azerbaycan’da, yine Rus’un parmağı ile yine Azerbaycan’a bu şekilde yapmayı düşünüyorlar kesinlikle bu fırsatı bulamazlar, bu fırsatı kesinlikle veremeyiz el birliği ile bu kanı durdurmaya çalışacağız onlara fırsat vermeyeceğiz.”
Yapılan konuşmalardan sonra Ermeniler tarafından şehit edilen Osmanlı Miralayı Halil Ağa’nın torunları ve köy halkı mezar başında dua etti.