Türkiye'nin ve dünyanın yaşadığı en büyük krizin iklim krizi olduğunu söyleyen Öztunç, "İklim krizine ilişkin olarak dünyanın pek çok ülkesi gerekli tedbirleri alıyor, Paris Sözleşmesi imzalanıyor. Türkiye de Paris Sözleşmesi'ni imzalamıştı ama yıllardır AK Parti hükümeti bu uluslararası sözleşmeyi onay için TBMM'ye getirmiyordu" dedi.

"AMERİKA'DA BAŞINA TAŞ MI DÜŞTÜ, YOKSA BİDEN MI KULAĞINA FISILDADI BİLEMİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM’nin 76'ncı Genel Kurulu'nda dün yaptığı "Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclis’imizin onayına sunmayı planlıyoruz" açıklamasını anımsatan Öztunç, "Dilimizde tüy bitti adeta. Neredeyse her hafta 'Paris Sözleşmesi'ni Meclis'e getirin, onaylansın' diyorduk. AKP'den tık yoktu, cevap bile vermiyorlardı. Ne zaman Tayyip Erdoğan ABD'ye gitti, Amerika'da başına taş mı düştü, yoksa Biden mı kulağına fısıldadı bilemiyorum, hemen karar aldı. Meclis açılır açılmaz Paris Sözleşmesi'ni TBMM'nin onayına sunacağını açıkladı" diye konuştu.

"BELLİ Kİ TAYYİP ERDOĞAN, ULUSLARARASI GÜÇLER KENDİSİNE BİR ŞEY SÖYLEMEDEN YAPAMIYOR"

CHP'li Öztunç, daha önce partisinin, sivil toplum kuruluşlarının, doğaseverlerin bu konuda çağrı yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:  

"Belli ki Tayyip Erdoğan, uluslararası güçler kendisine bir şey söylemeden yapamıyor, hareket edemiyor. Belli ki Biden söyledi, Biden söyledi diye; belli ki Amerika söyledi, Amerika söyledi diye şimdi sözleşmeyi Meclis'e getirecek. Olumlu bir adım, bunda bir sıkıntı yok. Gelmesi gerekiyordu. Ama keşke Biden, Amerika söylemeden önce bizler, Türkiye'deki sivil toplum örgütleri, çevreciler söylediğinde keşke Meclis'in onayına getirseydiniz."

"ERDOĞAN, BİDEN'I, PUTİN'İ GÖRMEDEN KARAR ALAMIYOR MAALESEF"

Öztunç, yaptığı yazılı açıklamada ise “Başından beri süreci kendi uhdesinde yürüten AKP’nin, Türkiye’deki çağrılarına bir yanıt vermeyip, BM 76. Genel Kurulu’nda bir şov gibi bundan bahsetmesinin kıymeti harbiyesi yoktur. İklim kriziyle mücadele, toplumun tüm kesimleriyle görüşerek, şeffaf bir süreçle yürütülebilir. Ancak Erdoğan, Biden’ı, Putin’i görmeden bir karar alamıyor maalesef” değerlendirmesini yaptı.  

"PARİS ANLAŞMASI'NI ONAYLATMAK YETMEZ, UYGULATMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Öztunç, Paris Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini vurgularken şunları kaydetti:

“Dünyadaki yeşil mutabakat dalgasından daha fazla kaçamazlardı. AKP, süreç boyunca Paris Anlaşması’nı onaylamamak için direnmiştir. Geçtiğimiz ay yaptığımız açıklamada, ‘Paris Anlaşması’nı onaylayın, yoksa COP 26’da söyleyecek sözünüz olmaz, boş boş yüzlerine bakarsınız’ demiştik. Ancak ‘AKP sözümüze geldi’ diyemiyoruz. Çünkü kendi bildiğini okuyor. Yeşil İklim Fonu’na eşdeğer Dünya Bankası’ndan fon sözü almış olabilirler. Umarız bu fonu da hiç etmezler. Mutlak emisyon azaltım hedeflerinde sahici taahhütlerde bulunurlar. Kömür santrallerini kapatma tarihlerini açıklarlar. Adil geçiş sürecini tanımlayabilirler. Muhalefet olarak takiplerimiz devam edecek. Paris Anlaşması'nı onaylatmak yetmez, uygulatmaya çalışacağız.”