Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 54 kişilik ekip tarafından tarihi Silifke Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarını inceledi.

Kazı Başkanı Ali Boran'dan bilgi alan Kurt, çalışmaların tamamlanmasının ardından kaleyi yerli ve yabancı halkın ziyaretine açmayı düşündüklerini dile getirdi. Kurt, "Başlatılan kazı çalışmalarını yerinde inceledik. Silifke Kalesi'nin bir an önce turizme kazandırılması için gerekli bütün desteği sağlayacağız. Yerel yönetimlerle, ilçe ve büyükşehir belediyelerimizle, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile tabii ki de en önemlisi bakanlığımız ile bu tarihi zenginliğimizi kısa sürede gün ışığına çıkartmalıyız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." dedi

Kazı çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Ali Boran, "Daha önce kale içerisinde Karamanoğlu döneminde yapılan ve Osmanlı döneminde şu anki şeklini aldığı tahmin edilen camiyi ortaya çıkardık. Caminin tespitinin ardından buranın iki tarafında, 17. ve 18. yüzyılda bölgenin sivil mimarlık örneklerini yansıtan cadde ve sokakların örneklerini bulduk. Sokakları ve caddeleri açmaya devam edeceğiz. Bu dönemde özellikle şehrin dokusuyla ilgili seramik bulguları, bulabileceğimiz sarnıçları açacağız. Kalenin doğu tarafında bulunan bir dini mekan olarak geçen ama şu anda bilemediğimiz, daha sonra bunun tespitini yapacağımız mekanı da açacağız. Kıbrıs'la Osmanlı'nın bağlantısını kuran ve burada hem askerin hem de diğer tesisatın taşındığı, barındığı mekanları ve bölümleri tespit etmeyi düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız, 5 üniversiteden 15 bilim insanı, 16 öğrenci ve 18 işçiyle beraber eylülün sonuna kadar devam edecek." diye konuştu.