Dünya genelinde her yıl 19 Eylül günü Uluslararası Kıyı Temizliği günü olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de 2002 yılından bu yana Deniz Temiz Derneği/TURMEPA himayesinde gerçekleştirilen ve deniz ve kıyı temizliği alanında bilinen en eski ve en büyük gönüllü katılımı olan etkinlik, ülkemizde Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası olarak değerlendiriliyor. Van Ekoloji Meclisi de kampanya kapsamında Van Gölü sahilinde çöp topladı. Meclis üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Van Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Yasemin Özdemir, bilinçlendirme kampanyalarının geliştirilmesini istedi.

Van Gölü kıyısının resmi ve özel kuruluşlar tarafından işgal edildiğine dikkat çeken Özdemir, kıyıların halkın kullanamayacağı durumuna getirildiğini öne sürdü. Kanunların uygulanarak kıyıların halka açık hale getirilmesi gerektiğini belirten Özdemir, “Van Gölü’nde şu anda 500’ün üzerinde resmi ve özel kuruluşlara ait kaçak yapı bulunmaktadır. Van Gölü çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyonu göle akmaktadır. Van’ın seçilmiş ve atanmış yöneticileri tarafından çözümlerin hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

“Dünya değeri olan bir gölümüz vardır” diyen Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, “Dünya değeri olmasına rağmen bir pislik çukuruna dönmüştür. Çevre yolu yapılması adı altında şu anda bir katliam yapılıyor. İşte kanalizasyonumuz daha doğru dürüst arıtılmadan göle akıtılıyor. 101 dereden gelen çöpler göle akıyor ve gölümüzü katlediyor. Gölümüze sahip çıkalım, suyumuza sahip çıkalım, su hayattır. Suyun olmadığı yerde hayatta olmayacaktır” şeklinde konuştu.