ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Gazi İlbarshan Alpman, kış mevsiminde yangınların arttığına işaret ederek, basit önlemlerle yangınların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Alpman, havaların soğumasıyla evlerde yaşanan yangınların arttığını kaydetti. Alpman, soba ve kaloriferlerin belirli aralıklarla bakımının ve baca temizliğinin yapılması gerektiğini belirterek, riskleri ve alınabilecek önlemleri sıraladı:

"Uzun süre temizlenmeyen bacalar kurum bağladığı için is ve dumanı iyi çekmemektedir. Özellikle rüzgarlı ve poyrazlı günlerde içeriye doğru sızan gazlar nedeniyle yaşanabilecek faciaların önüne geçebilmek amacıyla soba ve kalorifer bacalarının temizletilmesi büyük önem taşımaktadır. Baca temizliği şehrimizdeki hava kirliliğinin önlenmesinde ve daha ekonomik ısınma için önem taşıyor. Yılda en az bir kez bacalar temizlenmelidir. Böylece karbonmonoksit zehirlenmelerine bağlı ölümlerin de önüne geçilmiş olur. Soba üstten yakılmalı ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapılmamalı. Soba yanarken dumanın borulardan dışarıya atılmasını sağlayan kapaklar kapatılmamalı. Üstten yakılan sobaya sönme aşamasına doğru veya yatmadan önce üstten kesinlikle kömür ilavesi yapılmamalı. Sobadan çıkartılan kovalardaki yakıtın tam sönmüş olmasına dikkat edilmeli. Kovaların merdiven dairesi odunluk baraka gibi yerlere bırakılmaması, rüzgarlı ve poyrazlı günlerde ise kovanın tam sönmüş olduğundan emin olunması ve açık bir alana bırakılması gerekir."

Kentte doğalgaz kullanımının da yaygınlaştığına dikkat çeken Alpman şunları söyledi.

"Doğalgaz kullanımı konusunda abonelere eğitim verilmeli. En çok doğru tip kombi seçimine dikkat edilmeli. Bunun yanında, kombinin daire içinde konulacağı yer de önem taşımakta. Yaygın olarak kullanılan otomatik kombiler, ortamdaki oksijeni tüketmediği ve gaz zehirlenme olasılığı düşük olduğundan tercih edilmelidir. Otomatik kombinin egzoz borusu kusursuz montaj edilmeli, mümkünse hakim rüzgarlara bakmayan bir yöne bağlanmalı. İnce alüminyum sac borular kesinlikle kullanılmamalı, paslanmaya dirençli borular kullanılmalı. Her kombinin yanına gaz kaçak dedektörü mutlaka takılmalı. Her abone, gaz kesici vanaların yerlerini mutlaka bilmeli ve ortamda herhangi bir gaz kokusu duyulduğunda vanaları kapatarak hemen '187' numaralı gaz şirketini veya '110' numaralı itfaiyeyi aramalılar."

Elektrikli ısıtıcıların uzun süreli kullanımının da yangınlara neden olabildiğini bildiren Alpman, bu konuda vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.