Genç Memur-Sen tarafından Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te, 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Gaziantep'te Yeşilsu Parkı'nda bir araya gelen grup üyeleri, taşıdıkları fotoğraflarla Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki göstererek, slogan attı.

Grup adına konuşan Genç Memur-Sen Başkan Vekili Şamil Koç, Rabia'nın Mısır'da bir meydan adı olmasının yanı sıra insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu söyledi. 

14 Ağustos'un, insanlığın dünyaya sahip çıktığı gün olduğunu ifade eden Koç, "14 Ağustos, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür. Dünya Rabia Günü'dür. Rabia Günü, insanlığın vicdanlara seslenme günüdür" dedi.

Kente Suriyelilere ilişkin yaşanan gerginlik konusunda sağduyu çağrısı da yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup dağıldı.

- Kahramanmaraş
Kent Meydanı'nda bir araya gelen grup üyeleri, bir süre slogan attıktan basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Genç Memur-Sen Başkan Yardımcısı Ali Sarıkaya, Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini belirtti.

Mısırda'daki darbeci yönetimin yaptığı barbarlıkların üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yaşanan zulme hala son verilmediğini ifade eden Sarıkaya, şöyle konuştu:

"Zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının, kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksin? Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesini, insanlık onurunu çiğnemesini daha ne kadar seyredeceksin? Ey Ümmet, sen susmasaydın, ayağa kalksaydın, Hakkı haykırıp zalimin karşısında dursaydın, mazluma el verip, mağdura kol kanat olsaydın, İsrail, Filistin ve Gazze'de soykırım yapamaz, Afrika'nın çocukları açlık ve susuzluktan kıvranmaz, Afrika'da küresel sermayenin sömürü pazarı kurulmaz, Arakan'da, Doğu Türkistan'da, Mali'de Müslümanlar hunharca vurulmazdı."

Açıklamanın ardından Ulu Cami önüne kadar yürüyen grup, yapılan duanın ardından dağıldı.

- Şanlıurfa

 

Aralarında kadınlarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelerek, Türkçe, Arapça ve Kürtçe "14 Ağustos Dünya Rabia Günü'' yazılı pankartlarla Sisi aleyhinde sloganlar atarak Rabia Meydanı'na kadar yürüdü.

Gruptakilerin ''Ey insanlık ayağa kalk'' sloganlarına çevredeki esnaf ve vatandaşlar da yürüyüşe katılarak destek verdi.

Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır, Suriye, Gazze ve Doğu Türkistan'da insanlığın katledildiğini belirterek, bir an önce insanlığın ayağa kalkmasını beklediklerini ifade etti.

Yaşanan sıkıntılara ancak harekete geçen insanlığın son vereceğine inandıklarını ifade eden Coşkun, ''Ey insanlık ayağa kalk, dünyadaki zulüm kuşatmasını sen bitireceksin. İnsanlığın katiline ferman çıkaran kirli küresel ittifakı sen yok edeceksin. Özgürlüğün esaretine, demokrasinin mahkumiyetine sen son vereceksin. Vahşet mühendislerinin, 2013'ün 14 Ağustos'unda Mısır'da temelini attığı zulüm gökdelenini sen yerle bir edeceksin'' diye konuştu.

İnsanlığın ortak acısına bir an önce son verilmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, dünyadaki özgürlük ve hürriyet mücadelelerine desteklerini sonuna kadar sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

- Adıyaman

Adıyaman'da Demokrasi Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, Mısın'daki yönetim aleyhine slogan atıldı.

Grup adına açıklama yapan Genç Memur Sen İl Temsilcisi İrfan Dost, zulme sessiz kalmalarının söz konusu olamayacağını, Rabia'da özgürlük ve demokrasinin geleceği güne kadar mazlumların yanında olacaklarını söyledi.

İnsanlığın ortak acısının bitirilmesi için birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğine vurgulayan Dost, insanlığın ortak düşmanı haline gelen katil ve vahşi yönetimlere karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Zulme direnerek, zalimin karşısında diz çökmeyeceklerini dile getiren Dost, "İnsanlığı ve ümmeti ayağa kaldıracağız. Rabia meydanında yakılan özgürlük ateşini söndürmeyeceğiz. Hürriyete sınırsız aşık Esma'nın yolunu terk etmeyeceğiz. Huzurun, barışın, kardeşliğin ve adaletin hakim olduğu yeni ve adil bir dünya kuracağız" dedi.

Açıklamanın ardından slogan atan grup dağıldı.

- Kilis

Genç Memur-Sen Kilis İl Temsilcisi Mehmet Emin Özil, Şehitler Parkı'nda yaptığı açıklamada, Dünya Rabia Gününün, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gün olduğunu söyledi.

Rabia Günü'nün, insanlığın, vicdanlara seslenme, ümmetin kim olduğuna bakmaksızın mazlumlara el verme günü olduğunu vurgulayan Özil, şunları kaydetti:

"Küresel adalet, insanların ölmemesi, insanlık onurunun korunması ve çocuklarımız için, insanlığı ve ümmeti ayağa kaldıracağız. Zulme direneceğiz, zalimin karşısında diz çökmeyeceğiz. Emperyalistlere biat etmeyecek, küresel sömürü düzenine son vereceğiz. Rabia Meydanı'nda yakılan özgürlük ateşini söndürmeyeceğiz."