Hatay'ın Erzin ilçesinde, devlet önce 'askerlik yapamaz' diyerek yüzde 65 rapor verdiği yürüme engelli vatandaşa, 23 yıl sonra yoklama kaçağı olduğu gerekçesi ile 5.856 TL para cezası kesti.

Devlet tarafından verilen engelli kartı, sadece engellilere verilen H sınıfı ehliyeti, emekli sandığı kartı ve engeli olduğuna dair tüm belgeleri bulunan Hüseyin Taş, başına gelen olayın şaşkınlığını yaşıyor. Engelli olduğu için iş de bulamayan Hüseyin Taş ayakkabı boyacılığı yaparak evini geçindiriyor.

Erzin’de Yeni Mahalle Akınlar Sokak'ta yaşayan Şanlıurfa doğumlu Hüseyin Taşın (43) yüzde 65 engelli raporu olmasına rağmen askere çağrılması şaşkınlık oluşturdu. 1992 yılında 22 yaşında askerlik için gerekli olan yoklamaya çağrıldığı için Dörtyol Askerlik Şubesi'ne giden Hüseyin Taş, engelli olduğunu kanıtlamak için kendisinden istenen tüm evrakları askeri yetkililere teslim etmiş. Tam teşekküllü devlet hastanesinden yüzde 65 engeli raporu da alan Hüseyin Taş, askerlikten muaf sayılmış. O tarihten sonra kendisine devlet tarafından engelli ve emekli sandığı tanıtım karttı da verilmiş. Hüseyin Taş 2006 yılında sadece engelli vatandaşlara verilen H sınıfı ehliyeti de almış.

DEVLET 23 YIL SONRA ASKER KAÇAĞI DİYEREK CEZA KESTİ

Geçen Kasım ayında Şanlıurfa Karaköprü Askerlik Şubesi'nden yoklama kaçağı (Bakaya) olduğu gerekçesi ile evine bir evrak geldiğini söyleyen Hüseyin Taş, ''Bu işte bir yanlışlık var diyerek, yakın olduğu için Dörtyol Askerlik Şubesi'ne gittim. Benden engelli olduğuma dair tüm evrakları tekrar istediler. Ben de gerekli evrakları eksiksiz olarak teslim ettim. Bana 'senin işin tamam, gidebilirsin' dediler. Aradan altı ay geçti. Mayıs ayında Şanlıurfa Haliliye Kaymakamlığı Hukuk İşleri Şefliği'nden bana ikinci bir zarf geldi. Gelen resmi yazıda, 5 yıl altı ay 27 gün boyunca yoklama kaçağı olduğum yazıyordu. Bu nedenle bana beş bin 856 TL para cezası kesilmiş. Alınan kararda kaymakam ve ilçede görev yapan tüm daire müdürlerinin imzası bulunuyor. Ben engelli bir vatandaşım. Beni önce askerlikten muaf saydılar. 23 yıl sonra askerliğimi yapmadığım gerekçesi beni cezalandırdılar.’’ dedi.

CEZAYA DİLEKÇE İLE İTİRAZ ETTİ

Ayakkabı boyacılığı yaparak evinin geçimini sağladığını belirten Hüseyin Taş, ''Gelen cezaya Erzin Adliyesi'ne giderek Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz dilekçesi verdim. Şu an onun sonucunu bekliyorum. Aile olarak zor durumdayız. Üç çocuğum var. Onların geçimini sağlamaya çalışıyorum. Bir taraftan da bu işle uğraşıyorum. Yetkililer sesimi duysunlar. Ben askerlikten kaçmadım. Yürüme engeli olduğum için askerlik yapmaya uygun bulmadılar. Yüzde 65 engelli raporum var. Benim böyle askerlik yapmamı istiyorlarsa ben yine vatandaşlık görevimi seve seve yerine getiririm. Ama benim hiç haberim olmadan meğerse yoklama kaçağı olarak aranıyormuşum. Bizim bu gelişmelerden hiç haberimiz yok.’’ ifadelerini kullandı.

Yetkililerden bu sorunu bir an önce çözmelerini isteyen Meryem Taş ise "Bu işi yapan kişiler görevlerini düzgün yapsınlar. 43 yaşındaki bir insan yoklama kaçağı diye ceza yazılıyor. İnanılacak gibi değil. Bu olay herhalde sadece ülkemizde yaşanır. Eşim yürüme engelli. İnşallah hatayı yapanlar bir an önce hatalarından dönerler. Eşime beş bin 856 TL para cezası vermişler. Bu bu cezayı nasıl ödeyeceğiz. Hiç ödeme imkanımız yok. Eşim ayakkabı boyacılığı yaparak evin geçimini sağlıyor.’’ şeklinde konuştu.