Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın Salı günü TBMM’ye geleceğinin bilgisini vererek, paket ile ilgili içlerinde hiçbir uhdenin olmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gaziantep’te Avrupa Birliği Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Kurulması ile ilgili basın lansman programına katıldı. Zeugma Mozaik Müzesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programın ardından AB Bakanı Bozkır, basın mensuplarının sorularını cevapladı. İç Güvenlik Paketi ile ilgili gelen soruya cevap veren Bozkır, paketin içeriği hakkında bilgi verdi. İç Güvenlik Paketi’ne benzer uygulamaların Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yer aldığını söyleyen Bozkır, paketin her virgülüne kadar düşünülüp karar verildiğini ifade etti. Günün şartları ne gerektiriyorsa onu yapmak mecburiyetinde olduklarını belirten Bozkır, “Devletin, vatandaşların güvenliğini sağlama mecburiyeti vardır. Bunu sağlamak için günün şartları ne gerektiriyorsa bunları yapmak mecburiyeti vardır. Salı günü Meclise gelecek paket, ana hatları ile bunları içermektedir. AB Bakanlığı olarak biz bütün incelemeleri yaptık ve içimizde hiçbir uhde yok.” dedi.

Brüksel’den yeni geldiğini ve İç Güvenlik Paketi’nin ne anlama geldiğini ve neden ortaya çıktığı konusunda görüşmeler yaptığını dile getiren Bozkır, “Bu paket dün ortaya çıkmış bir paket değil, yılbaşından önceki aylarda uzun çalışmalar yapıldı. Bakanlar Kurulu’nda 8 saati aşkın bir süre her virgülü üzerinde, her kelimesi üzerinde inceleme yapıldı. AB bakımından AB müktesebatına, AB ülkelerindeki uygulamalara tek tek bakılarak bu paket ortaya çıktı. Ana hatları itibariyle 4 unsur var paketin içerisinde. Yıllardan beridir gerçekten arzu edilen Jandarma Teşkilatı’nın sivil yönetime daha fazla bağlı olma konusu bu pakette ele alınıyor.” diye konuştu.

MOLOTOF KOKTEYLİ TAŞIMANIN CEZASINI ARTTIRIYORUZ

Paket ile birlikte molotof kokteyli taşımanın cezasını artırdıklarına vurgu yapan Bozkır, son 6 yılda 6 bin 500 araç ve 6 bin binanın molotof kokteyli ile yakıldığına dikkat çekti. Bozkır, şunları kaydetti: “Molotof kokteylini bu yasa ile silah olarak adlandırılacak bir yapıya kavuşturuyoruz. Elinde molotof kokteyli olan birisi maske takarak bir otobüse doğru geliyor ve molotof kokteylini attığı zaman otobüstekiler yanacak, bu olmuş bir olay. Polis o anda ne yapması gerekiyorsa onu yapacak. Molotof kokteyli taşımanın cezasını arttırıyoruz. Bütün dünya ülkelerindeki uygulama da budur.”

Gözaltı bakımından yeni bir unsur getirdiklerini de açıklayan AB Bakanı, “Mülki amir tarafından yetki verilen kişilere gözaltına alma ve arama yetkisi verilecek. Gözaltına alma bakımından bütün dünyada 24 saat ile 72 saat arasında bu yetki veriliyor. İspanya’da 72 saattir, İngiltere ve Almanya’da 24 ile 48 saattir. Bunların hepsine bakılarak böyle bir yetki getiriyoruz. 24 saat sonrasında hakim kararına sunulma mecburiyeti var.” açıklamalarına yer verdi.

Bakan daha sonra Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezdi.