Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki KBRN Tatbikatı, AFAD Samsun Arama ve Kurtarma Birliği’nin koordinasyonunda 18 kurum, STK ve özel sektör kuruluşundan 213 personel ve 30 araçla 27 Mart Cuma saat 13.30’da Samsun Limanı’nda gerçekleştirilecek.

Türkiye’de modern afet yönetim sisteminin kurulmasında bir kilometre taşı olan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında kamu, özel sektör, STK ve üniversiteleri görevlendiren AFAD yöneticileri, tatbikat ile Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) tehditler konusunda da güçlenmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Samsun Valisi, AFAD Başkan Yardımcısı ve Gümrük ve Ticaret Müsteşar Yardımcısı’nın katılacağı tatbikatta gerçek kimyasallar kullanılarak AFAD ve koordinasyonundaki kurum ve kuruluşların kapasiteleri gerçek anlamda sınanacak.

AFAD, gümrük sahalarının KBRN tehditlerinden uzak tutulabilmesi için şu ana kadar Ankara ve Samsun’da yaklaşık 500 Gümrük ve Muhafaza Memuru’na KBRN eğitimi verdi, AFAD’ın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personeli için gerçekleştirdiği eğitim programları dönemsel olarak sürüyor.

TATBİKAT, 26 ŞEHİRDEN 146 PERSONEL İLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

AFAD 2015 Tatbikat Programı dâhilinde gerçekleştirilecek olan KBRN tatbikatı Samsun Limanı’nda meydana gelecek 2 senaryoyu temel alıyor. Tatbikatta bir kolinin içinden nevi bilinmeyen bir toz madde çıkması ve bir TIR’ın yük bölümünden sebebi belirsiz bir duman gelmesi senaryoları uygulanacak. Liman bölgesindeki gümrük sahası içersinde meydana gelebilecek biyolojik ve kimyasal tehdit ile ilgili 2 farklı senaryo gereği bütün kurum ve kuruluşlar bu biyolojik ajanların bertaraf edilmesi, bundan etkilenen kişilerin arındırılmasıyla ilgili 26 Şehirden 146 Personel müdahale ve güvenlik hizmetlerini yürütecekler.