Türkiye'de yerleştikleri çeşitli kentlerde, geleneklerinden kopmadan yaşamlarını sürdüren Afgan kadınlar, yaşamın her alanında kendilerini başarılarıyla kanıtlayan Türk kadınları gibi olmanın hayalini kuruyor.
     Yaklaşık 5 yıl önce Kahramanmaraş'a yerleşen Zehra Emiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatlarının mutlu bir şekilde geçtiğini ve Türkiye'de yaşamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
     Türkiye'de 10 bin civarında Afganlı olduğunu ifade eden Emiri, Adana, Van, Mersin, Kastamonu, Kütahya, İstanbul, Karaman, Konya, Gaziantep ve İzmir'de yaşayan Afgan kadınların geleceklerinden umutlu olduğunu söyledi.
     Sağlık güvencelerinin olmamasının en büyük sıkıntıları olduğunu dile getiren Emiri, şöyle devam etti:
     ''Oturma iznimiz olmadığı için eşlerimiz haftalık 100 liraya çalışıyor. Kadınlar için uygun bir iş olsa biz de çalışırız. Evimize katkı sağlarız. İş seçimi yapmayız. Çocuğumuz hasta olduğunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak her şeye rağmen Türkiye'de yaşamak bizim için mutluluk kaynağı.''
     Afganistan'da kadınların hiçbir hakkının olmadığını vurgulayan Emiri, Türkiye'deki gibi kadın haklarını başka bir yerde görmediğini ve duymadığını anlattı.
     Ülkelerinde kadın olmanın evde oturmaktan ibaret olduğunu anlatan Emiri, ''Ülkemizde kadınlar çocuklara bakıyor, yemek yapıyor. Başka bir hakkı yok. Türkiye'de ise kadınlar serbest, hakları daha iyi. Kadınlara okula gitmek, dışarı çıkmak, fabrika falan çalışmak yasak. Türkiye'de hiç böyle görmedim'' dedi.
    
     -''Dünya Kadınlar Günü Afganistan'a uğramıyor''-
    
     Dört çocuk annesi Nezire Kazimi de Türkiye'de yabancı olmanın dışında herhangi bir zorluk çekmediklerini söyledi.
     Türkiye'de yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kazimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün Afganistan'a uğramadığını belirterek, kadınların orada zor bir yaşam sürdüğünü vurguladı.
     Ülkelerinde sürekli olaylar yaşandığını belirten Kazimi, ''Ülkemiz karışıktı ve sahipsizdik. Bu yüzden Türkiye'ye geldik. Çocuklarım burada eğitim alıyor. Afganistan'da kadınların Türkiye'deki kadar hakkı yok. Ama burada kadınların çok iyi şartlarda yaşadıklarını görüyoruz'' diye konuştu.
     Türkiye'ye 6 ay önce yerleşen Kerime Cevheri ise ''Türkçe öğrenmeye çalışıyorum. Türkiye'yi seviyorum. Burada Türk kardeşlerimiz bize yardım ediyor. Biz Türkiye'den razıyız, Allah da Türkiye'den razı olsun'' dedi.