Afyonkarahisar'da 25 askerin hayatını kaybettiği mühimmat depo patlamasının ardından 3 yıl geçmesine rağmen cephaneliğin yerinin değiştirilmemesi tepkilere neden oldu. Patlamanın yaşandığı mühimmat depolarına yakın mesafedeki yerleşim birimlerinde ise tedirginlik hala devam ediyor. Depoların önünden geçerken patlama gecesini hatırladıklarını belirten Ataköy ve Kışlacık köyü sakinleri yeri değiştirilmesi gündemde olan cephanelikle ilgili hiçbir gelişme yaşanmadığını kaydetti.

Susurluk'taki 5 cephanelikten çıkarılan 248 ton bomba 5 Eylül 2012 tarihinde Afyonkarahisar'daki 2 cephaneliğe yerleştirirken patlama meydana gelmiş ve 25 asker hayatını kaybetmişti. Patlamanın ilerleyen aylarında bölgeye gelen birçok yetkili cephaneliğin en kısa sürede taşınacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak, okul ve yerleşim birimlerinin hemen yanı başındaki depolarlarla ilgili bir gelişme olmaması tepkilere neden oldu. Yol üzerinde bulunan cephaneliğin önünden geçerken patlama günlerini hatırlayan köylüler, cephaneliğin kısa sürede başka bir yere taşınmasını istiyor. Askeri deponun hemen karşısında bulunan Ataköy İlköğretim Okulu velileri de mühimmat depolarının taşınması gerektiğine dikkat çekiyor.

"DEPOLARIN TAŞINMASI GEREKİYOR"

Kışlacık Köyü Muhtarı Ahmet Demir, köyün ve arazilerinin cephaneliğe sınır olduğunu kaydetti. Patlama sonrasında etrafa dağılan el bombalarına zaman zaman rastladıklarını ifade eden Demir, bu durumun köylüleri oldukça tedirgin ettiğini kaydetti. Demir, patlama sonrası yaşananlara tanık olduğunu belirterek, konunun oldukça önemli olduğunu ve cephaneliğin kısa sürede taşınması gerektiğini anlattı. Depoları gördükçe aynı acıyı yaşamak istemediklerini ifade eden Demir, “Çocuklarımız, kadınlarımız hala olayın etkisini üzerlerinden atamadı." dedi.

Ataköy Muhtarı Muharrem Özdemir de yerleşim birimleri arasında kalan mühimmat depolarının şehir dışına taşınması gerektiğini söyledi. Askeri bölgede çok sayıda depo olduğunu ifade eden Özdemir, 40'tan fazla depo bulunduğunu belirtti. Patlama sonrasında depoların kaldırılmasının gündeme geldiğini belirten Özdemir, “Ancak, yetkililere soruyoruz net bir cevap alamıyoruz. Hatta bazıları ‘kaldırılmayacak birlik gelecek’ gibi cevaplar veriyor. Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına başvuruda bulunmuştuk ancak net bir cevap hala alamadık.” diye konuştu.

Patlama bölgesinde yakın tarlaları bulunan köylülerde arazilerden hala el bombası bulduklarını, korkarak çalıştıklarını kaydetti.

500 ÖĞRENCİNİN BULUNDUĞU OKUL DEPOLARA 200 METRE MESAFEDE

Askeri deponun hemen karşısında bulunan Ataköy İlköğretim Okulu'ndaki velilerde 3 yıldır korku içinde çocuklarını okula gönderdiklerini anlattı. Fatma Pektaş, depoları gördükçe olayı hatırladığını belirterek, veliler olarak depoların taşınmasını istediklerini dile getirdi.