Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşlarına verilen cezaları Beşiktaş’taki Mısır Konsolosluğu önünde protesto etti. AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, sürecin daha da kötüye gitmemesi için sözde mahkeme kararlarının mutlaka durdurulması gerektiğini söyledi.

AGD İstanbul Şubesi üyeleri, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşlarına verilen cezaları protesto etmek için saat 22.00’da Beşiktaş’ta bulunan Mısır Konsolosluğu önünde toplandı. Dernek flamaları ile Muhammed Mursi fotoğrafları taşıyan grup, ‘Müslüman susma, kardeşine sahip çık’, ‘Defol Sisi, seninleyiz Mursi’ ve ‘Firavun Sisi, seninleyiz Mursi’ şeklinde slogan attı. Sık sık tekbir getiren eylemciler, basın açıklaması öncesi Kur’an-ı Kerim okudu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, Mısır’da ilk bağımsız ve serbest seçimle cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi ve arkadaşlarına karşı işletilen haksız sürecin devam ettiğini vurguladı. Verilen cezaların askeri cunta tarafından verildiğini savunan Bulut, “Bu idam kararları ve cezaların hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle bir ilgisi yoktur. İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte Batı’nın sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Zaten aynı güçler darbe sürecine de destek vermişlerdir.” şeklinde konuştu.

Alınan bu kararların Mısır’ı iç savaşa götürebilme endişesini dile getiren Ali Uğur Bulut, “İşgalci İsrail’e komşu olan ülkelerde yaşanan bu sıkıntılı süreçlerin tek kazananının İsrail olduğu aşikardır. ABD ve İsrail ile stratejik müttefik olan ülkelerin yaşanılan süreçle ilgili bir tepki koyamaması ya da ortaya konulan tepkilerin cılız kınamalardan ibaret kalması da bu oyunun bir parçasıdır. Mısır’da yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu sözde mahkeme kararlarının mutlaka durdurulması gerekir.” diye konuştu.

Bulut, dünyadaki bütün ezilen, sömürülen, yoksul ve yoksun bırakılan herkesin bu zulümlere karşı ortak bir irade ortaya koyması gerektiğini belirtti. Mursi ve arkadaşlarına verilen cezalara ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini de eleşen Ali Uğur Bulut, “Bu olup bitenlerin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından sadece esefle karşılanıyor oluşunu biz de esefle karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdülkadir Çelebi de yaptığı konuşmada, dış meselelerin iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini ifade etti. Çelebi, ‘Dünya beşten büyüktür’ diyenlerin gereken tepkiyi ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

Basın açıklaması sırasında çok sayıda Çevik Kuvvet polisi, Mısır Konsolosluğu çevresinde güvenlik önlemi aldı. Grup, açıklamaların ardından olaysız dağıldı.