Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı kırsal alanda bulunan ağaçtan yapılı elektrik direkleri oluşan arklarla alev alev yanmaya başladı. Bölge sakinleri, durumu DEDAŞ'a bildirmelerine rağmen müdahale edilmediğini iddia etti.

Siverek'e 30 kilometre mesafede bulunan Bakmaç mahallesine bağlı 120 haneli 1030 nüfuslu Kalfalar mezrası sakinleri biri geçtiğimiz yıl, diğeri 20 gün önce elektrik kontağından çıkan kıvılcımlarla yanan ağaç elektrik direklerinin değiştirilmesi için defalarca DEDAŞ’a başvurmalarına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını iddia ederek tepki gösterdiler.

'DEDAŞ ELEKTRİK TELİNİ AŞAĞI İNDİRDİ EVİN ÇATISI ARASINDA 30 CM KALDI'

Bir yıl önce evinin avlusunda bulunan eşi ve çocukları ile otururken elektrik direğinin tutuştuğunu gördüğünü ve apar topar kaçtıklarını söyleyen sokak sakini 36 yaşındaki İsmail Gürler, “Geçtiğimiz yıl yaz aylarında eşim ve çocuklarımla beraber ağaç gölgesinde oturuyorduk. Bir ses duydum ve sesin geldiği yöne baktığımda ağaç olan elektrik direğinin tepesinin yandığını görünce eve yakın olan trafoya giderek şartelleri indirdim. DEDAŞ yetkililerini aradım gelip direği değiştirmek yerine telleri aşağı indirdiler. Yapılan indirmeden dolayı elektrik telleri ile evi çatısı arasında 20-30 santim mesafe kaldı” dedi.

Gürler, yüksek gelirim hattı korkusundan toprak çatılı olan evinin bakımını yapamadığını ve bu yüzden evinin yağmurlu günlerde damladığını söyledi.

'ZARAR GÖRECEK ÇOCUKLARIMIZIN HESABINI KİM VERECEK?'

40 yıla yakındır Kalfalar sokağında ikamet ettiklerini söyleyen Kemal Sonkak ve Mehmet Banka, 20 gün önce ağaç elektrik direğinde sebebini bilmedikleri yangın yüzünden direğin orta yerinden yandığını ve devrilmek üzereyken kendi imkânlarıyla demir çubuklarla devrilmesini engellediklerini söyledi.

'KOPAN TELLERİN ÜZERİNE DÜŞTÜĞÜ 3 BÜYÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU'

Kemal Sonkak, “Yanan direk yüzünden onlarca defa DEDAŞ’a yazılı ve sözlü olarak başvurduk. Allah muhafaza bu direk devrilecek olursa zarar görecek çocuklarımızın köy sakinlerimizin hesabını kim verecek? DEDAŞ bu vebalin hesabını veremez. Çok şey istemiyoruz, köyümüzdeki elektrik telleri tam 40 yıllık ve hiçbir şekilde değiştirilmedi. Yetmez gibi kontaktan dolayı direkler tutuşuyor, haber veriyoruz onlar bile değiştirilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda kopan tellerin üzerine düştüğü 3 büyükbaş hayvanımız öldü. İllaki insanlarımızdan birinin ölmesi mi gerekiyor” ifadelerini kullandı.