Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF), aile hekimlerinin cumartesi-pazar günleri nöbet tutmaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Sağlık sisteminin kişisel reklamlara değil üretilen projelere ihtiyacı olduğunu belirten AHEF, "Geçmişten gelen mirası hovardaca tüketmenin bu ülke sağlığına bir katkısı yoktur. Madem yüzde 75 nöbete gidiliyor neden cumartesi günlük poliklinik sayıları açıklanmıyor? Neden istediğimizde veremeyiz deniyor? Saklanan nedir? Yoksa gerçeklerin ortaya çıkmasından mı korkuluyor?" açıklamasında bulundu.

Aile Hekimleri Federasyonu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun aile hekimlerinin cumartesi-pazar günleri nöbet tutması değerlendirmeleri ile ilgili ‘Kişisel Reklama Değil, Projelere İhtiyacımız Var’ başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Gelişmiş ülkelerde Sağlık Bakanlarının ‘Halkımız sağlıklı; hekime başvurmuyor’ diye başarısını anlatırken bizim ülkemizde ‘Ne mutlu vatandaş hasta oldu hekime başvuru oranı arttı’ diye övünülmesinin mantığını tüm duyarlı vatandaşlar gibi aile hekimlerinin de anlayamadığı kaydedilen açıklamada, şu sözlere yer verildi: "Adı Sağlık olan Bakanlığın başında olan birinin vatandaşlarımızda hastalık oranının artması ile övünmesi, konu ile ilgili bilgi düzeyinin sorgulanmasını gerektirir. Sayın Bakana katılıyoruz. Evet Sayın Bakanın övündüğü gibi bu ülkede hastanelere başvuru artmaktadır. Sebebi de aile hekimliğinin başlatılması ile önem verilen koruyucu sağlık hizmetlerinin yönetim değişikliği ile ikinci plana atılmasıdır. Bu anlayış tarzı ile hastalık oranlarımız Sayın Bakanın söylediği gibi daha da artacaktır."

Bugün övünülen istatistiklerin yarın Türkiye’nin yüz karası olacağı ifade edilen açıklamada, "Bugün koruyucu sağlık hizmetlerine yapılan ihanetlerin faturalarını, bu millet gelecek yıllarda önlenebilir hastalıkların artması ile ödeyecektir. Bu ülkenin artık gerçekçi politikalara ihtiyacı vardır. Selef Bakanın proje fazlalığını unutturmak için getirilen yegane proje ‘Aile Hekimliğinde nöbet’tir. Zaten anlatılabilecek başka bir şey de yoktur. Acil nöbetlerin başarısızlığı, ASM nöbetlerin başarısızlığı ile devam etmektedir. Belki de 1 ay sonra o da tarih olacaktır. Güneş balçık ile sıvanmaz. Türkiye artık tek tuşa basarak aile hekimliğinde günlük poliklinik sayılarını görebilir. Madem yüzde 75 nöbete gidiliyor neden cumartesi günlük poliklinik sayıları açıklanmıyor? Neden istediğimizde veremeyiz deniyor? Saklanan nedir? Yoksa gerçeklerin ortaya çıkmasından mı korkuluyor?"

Sağlık sisteminin kişisel reklamlara değil üretilen projelere ihtiyacı olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Geçmişten gelen mirası hovardaca tüketmenin bu ülke sağlığına bir katkısı yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu ‘Aile Hekimlerinin talepleri önemsenmeli, çözüm süreçlerine aile hekimleri katılmalı’ diyor. Sağlık Bakanlığına tavsiye kararı yazıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu bile sorunu görüp rapor hazırlar iken ‘Ben kimse ile görüşmem. Benim düşündüğüm gibi düşünmüyorlar’ anlayışı Bakanlığın ne kadar doğru (?) yönetildiğinin en güzel göstergesidir. Yol haritası yanlış olanın doğru yolu bulması imkansızdır. Biz Türkiye’nin aile hekimleri olarak seçim propagandalarının ucuz malzemesi olmak istemiyoruz. Biz yönetimde olanların başaramadıklarının hayata geçirdik. Bu ülkenin sağlık kalitesini üst düzeye taşıdık. Taşımaya devam edeceğiz. Her şeye ve herkese rağmen. Son olarak Sayın Bakana aile hekimleri arasındaki birlikte hareket etme kültürüne katkıları için teşekkür ediyoruz. Aile hekimleri kendileri aleyhine yapılan her olumsuz söylemde daha da sıkı bir araya gelmektedir. 2 ay sonra aile hekimlerinin sisteme sahip çıkma oranları yüzde 100 olacağından eminiz ama Bakanlık makamından emin değiliz."

'NÖBETE KATILIM YÜZDE 75’LERDE, ÖNÜMÜZDEKİ 1 -2 AY İÇERİSİNDE DE YÜZDE 100’LERE ULAŞACAK'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hafta sonu DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Edirne Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilere aile hekimlerinin cumartesi-pazar günleri nöbet tutmaları ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Şu anda 23 bin yaklaşık aile hekimi ile hizmet veriyoruz. Hedefimiz 2017 sonu itibariyle 30 bin aile hekimine çıkmak. Bu rakamı yakaladığımızda cumartesi ve pazar günleri de vatandaşımız bağlı bulunduğu aile hekimlerini bulsun istiyoruz. Türk Tabipler Birliği ne istiyor? Hekimler memur olsun istiyor. Sabah 08.00 öğleden sonra 16.00, hadi Allah’a ısmarladık. Peki, sağlık böyle bir şey mi? Dolayısıyla derdi vatandaş olmayan derdi millete hizmet olmayan bir anlayışa bu ülkede artık prim yok. Türk Tabipler Birliği de sağlık hizmeti sunuyorsa bunu daha iyi, güçlü, verimli olabilecek projelerle bize gelsin. Geldiğimiz nokta son derece başarılı hizmet. Aile hekimliğinin cumartesi nöbetine katılım oranı yüzde 75’ler üzerinde. Bütün negatif çalışmalarına rağmen, önümüzdeki 1 -2 ay içerisinde de yüzde 100’lere ulaşacaktır."